Над 10 милиона лири от личното имущество на британската кралица са инвестирани във фонд на Каймановите острови, разкриват "Досиетата Парадайз“. Херцогството на Ланкастър, което управлява активите на действащия монарх и трябва да осигури възвръщаемост на инвестициите, влага милиони във веригата за търговия на дребно BrightHouse, обвинена в експлоатация на бедни и уязвими хора.

Преди разкритията от Херцогството твърдят, че не знаят за инвестициите в BrightHouse. След това описват дела като нищожен, но отказват да разкрият размера на първоначалната инвестиция от 2005 г., която съвпада със скока в цената на акциите на компанията.

BrightHouse, която има повече от 270 магазина, е обвинена в завишаване на цените за някои клиенти и използване на манипулативни техники за продажба спрямо хора с психически проблеми и забавено умствено развитие. Миналия месец веригата плати 14.8 милиона лири компенсации на 249 000 клиенти.

"Досиетата Парадайз“ разкриват, че над 10 милиона лири от личните средства на кралицата са инвестирани в офшорни зони.

Херцогството на Ланкастър отрича да е получило каквито и да е данъчни облекчения от инвестициите си в офшорни компании. Подобни вложения сами по себе си не са престъпление, но разкритията сочат липсата на прозрачност във финансите на кралицата и се очаква да предизвикат искания за повече публичност в харчовете на кралското семейство.

Според финансови отчети от края на март Херцогството разполага с активи на стойност 519 милиона лири. "Досиетата Парадайз“ обаче разкриват сметки в офшорни зони, които не са декларирани в годишните декларации на кралското семейство.