Независимият разследващ Робърт Мълър е събрал достатъчно доказателства да обвини Майкъл Флин, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия син, предаде Ройтерс, позовавайки се на Ен Би Си.

Телевизионната верига каза, че екипът на Мълър обсъжда обвинения в пране на пари, лъжа пред федерални агенти и роля на Флин в план да се отстрани опонент на турския президент от САЩ в замяна на милиони долари.

През миналата седмица Мълър, бивш шеф на ФБР, обвини бившия ръководител на кампанията на Тръмп Пол Манафорт.

Флин работи 24 дни като съветник по националната сигурност на Тръмп, но беше уволнен, след като стана ясно, че е скрил истината за контактите си с руски дипломат от вицепрезидента Майк Пенс.

Питър Кар, говорител на кабинета на Мълър, отказа коментар. Същото направиха Робърт Келнър и Бари Кобърн, адвокатите на Флин и сина му.

Разследващите разкриха още, че бившият съветник в кампанията на Тръмп Джордж Папдопулос е признал, че е излъгал пред федерални агенти и че сътрудничи на следствието.

Ако Флин бъде обвинен, той ще бъде първият сред бивши и сегашни членове на администрацията на Тръмп, който става обект на криминално разследване.

Досега разследването обхваща само участници в кампанията и Белият дом твърди, че връзките им с президента са минимални.

Турска и руска връзка

Ен Би Си цитира бивш висш представител на службите, според когото в седмиците след встъпването на Тръмп в длъжност от ФБР е било поискано да прегледа отново молбата на Турция САЩ да екстрадират Фетула Гюлен, турски богослов, живеещ в изгнание в САЩ, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява като организатор на неуспелия опит за военен преврат срещу него през юли 2016.

ФБР е докладвало, че нищо не налага преразглеждане на отказа за екстрадиция от времето на президента Обама, тъй като Турция  не е представила нови доказателства.

В същото време разследването на Мълър се съсредоточава върху свидетелство на бившия шеф на ЦРУ Джеймс Улси пред "Уолстрийт джърнал", че Флин и турски представители са обсъждали силовото преместване на Гюлен от САЩ през септември 2016 г. Източници близки до Улси, са казали, че бившият директор на ЦРУ е говорил с агенти на ФБР, работещи за Мълър по случая.

Флин беше уволнен през февруари, след като се установи, че е излъгал Пенс за срещите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Флин старши, който е бивш генерал-лейтенант от армията, се пенсионира през 2014 г. и основа своя лобистка фирма, в която негов близък сътрудник беше синът му Майкъл Г. Флин.

Според министерството на правосъдието Флин старши е получил $530 000 за работа, поръчана от турското правителство. Тогава той не се е бил регистрирал като чуждестранин лобист, но е направил това тази година.

Адвокатът на Флин твърди, че неговият клиент не е било турското правителство, а бизнесмен, но въпреки това Флин решил да се регистрира като чуждестранен лобист доброволно.

Фирмата на Флин е била наета да събира информация за Гюлен и да произведе филм възоснова на нея.

Договорът на Флин с турците е изтекъл ден, след като Тръмп спечели изборите на 8 ноември 2016 г. Преди това той е имал поне една среща с турски представители през септември 2016 г.

Според Улси на нея е било обсъждано евентуално отвличане на Гюлен и пращането му със самолет в Турция.

Флин е получил и $35 000 през 2015 г. от руската държавна телевизия за реч в Москва на събитие, където той е седял редом с руския президент Владимир Путин. Синът му го е придружавал в това пътуване.

Разследването на Мълър включва още Картър Пейдж, участник в кампанията на Тръмп, президентският зет и съветник Джаред Къшнър и синът на президента Доналд Тръмп младши - всички заподозрени в тайни връзки с Руския.