Масово убийство вчера по време на богослужение в баптистка църква в град Съдърленд Спрингс, щата Тексас, разтърси Америка и света. 26-годишният Девин Кели изби с автомат в храма 26 души на възраст от 5 до 72 години и рани 20 души. Сред жертвите е и дъщерята на пастора.

Престъпникът също е мъртъв, макар още да не е ясно дали сам е сложил край на живота си или е бил улучен смъртносно от полицейски куршум по време на преследването след покушението. В автомобила му бяха открити и други оръжия.

Днес полицейските власти в Тексас съобщиха, че неотдавна стрелецът се е опитал да си извади лиценз за притежание и носене на оръжие на територията на щата. Документът обаче му е бил отказан, потвърди губернаторът на щата Гред Абът. Убиецът е носил две оръжия с себе си по време на престъплението - автомат и пистолет. 

Кой е Девин Кели?

Служил е в американските ВВС, последно във военновъздушната база в Ню Мексико. През 2014 г. е бил разжалван и уволнен за недостойно поведение и след излежана присъда. Две години по-рано военен съд го е изпратил за една година зад решетките заради насилие, упражнявано срещу спътницата му в живота и роденото от съвместното им съжителство дете.

След зловещото престъпление чичото на Кели заяви пред камера на тв Ен Би Си:

"Никога не съм и помислял, че Девин би бил в състояние да извърши подобно нещо. Цялото ни семейство е в траур и вечно ще страда заради деянието му. Потънали сме в скръб заради жертвите в Тексас."

Много от бившите съученици на Кели написаха във фейсбук, че той е бил атеист, класически безбожник. Неизменно е заявявал, че вярващите били глупаци. Точно обратното твърди тъщата на Кели. По време на летни ученически ваканции зет й Девин е разяснявал Библията на деца на възраст от 4 до 6 години.

На 29 октомври т. г., седмица преди престъплението, Кели публикува във фейсбук своя снимка с полуавтоматично оръжие от тип AR-15, уточнявайки, че било "боклук". По последни данни той е стрелял точно с такова оръжие.

След кървавата драма цяла Америка обяви за герой Джони Ландендорф, който е предотвратил още по-голяма трагедия. Той е минавал с автомобила си пред църквата. Видял, че млад мъж бяга, досетил се е, че е престъпникът и започнал да преследва с колата си автомобила на бягащия нападател.

Джони Ладендорф

Същевременно и поддържал телефонна с връзка с полицията. Заради гонката масовият убиец е загубил контрола на колата си. При пристигането на униформените Девин Кели вече е бил мъртъв. Причината за смъртта му се изяснява.

"Сторих това, което всеки на мое място би направил", заяви пред тв камера Джони Ландендорф.

Той уточни, че дори не подозирал, че с действията си най-вероятно е предотвратил още по-голяма трагедия със жертви.