България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите. Това показва доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Според доклада в България на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. Преди нас с по-голяма употреба на антибиотици са Кипър с 434 мг/кг, Испания с 402 мг/кг, Италия с 322 мг/кг, Унгария с 211 мг/кг, Белгия със 150 мг/кг, Полша със 138 мг/кг и Португалия със 134 мг/ кг. В средата на класацията са Германия (97.9мг/кг), Франция (70мг/кг), Чехия (68.1 мг/кг). Най-малко лекарства има в месото в Норвегия - (2 мг/ кг.), Исландия (5 мг/кг) и Швеция (12 мг/кг).

Най-много антибиотици са използвали животновъдите в Кипър, Италия и Испания. А най-малко - в Исландия и Норвегия. България се нарежда на осмото място със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло. За лечението на животните у нас най-често фермерите са използвали тетрациклини.

Видовете  и количествата антибиотици, които се дават на животните. Източник http://www.ema.europa.eu

Според Асоциацията на месопреработвателите, не е възможно фермерите у нас да дават превантивно на животните си малки количества антибиотици, за да не се разболяват, защото медикаментите са много скъпи.

Според лекари, ако в месото има антибиотик, съществува риск човек да развие резистентност към медикаментите.  

От Агенцията по безопасност на храните излязоха с позиция, в която уверяват, че в месото, което се продава в магазините, няма антибиотици. Според изискванията - използването на месо и мляко, докато животното се лекува е забранено. Суровината може да се разпространява по магазините едва, след като тялото се изчисти от медикаментите и ветеринарните лекари издадат медицинско свидетелство.

Българска агенция по безопасност на храните оборва твърдението, че фермерите "тъпчат" с лекарства "за всеки случай", разпространявано в медийното пространство. България участвала в проекта Европейско наблюдение на консумацията на ветеринарни антимикробни продукти" (ESVAC) на ЕС от 2011 г. Целта на проекта е чрез анализа на данни да се планират мерките за ограничаване на микробната резистентност, обясняват оттам.

Според Агенцията било некоректно интерпретирането на данните като "скок" в употребата на антибиотиците при животните, защото данните се давали доброволно от търговци на едро. Не било некоректно е механично да се сравняват данните за 2015 г. и данните за 2014 г.

БАБХ опровергава твърдението, че животновъди дават лекарства на животните си постоянно. От агенцията обясняват, че от 2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба.