Ако един бежанец и една бежанка, пристигнали в ЕС, готвят сватба, но бъдат разселени в две различни страни членки, те не могат да се оженят, докато единият от тях не получи разрешение да се пресели при другия.

Така отговори на въпрос на Клуб Z шведската евродепутатка Сесилия Викстрьом – докладчик за проектопромените на Дъблинския регламент за бежанците.

„Бих казала, че не, защото в новите проекторегулации е залегнал въпросът за събиране на разделените семейства, но не и ако едно семейство не е съществувало преди това. Хората, за които говорите, могат да се оженят, но тогава, когато всички процедури по подаване на молби за убежище са приключили“, каза тя.

„Те ще трябва да чакат години“, отговори след това Викстрьом на наш уточняващ въпрос.

И допълни, че в това време те биха могли да си контактуват по телефона.

Най-накрая докладчицата заяви, че бежанецът и бежанката все пак биха могли да се оженят, но не могат да живеят заедно, докато не приключат гореспоменатите процедури. Така например съпругът може да остане неопределено време в Гърция, а съпругата – в Италия. Ако, разбира се, са разселени в тези две държави.

Явно госпожа Викстрьом не е била готова да чуе такъв въпрос, коментираха пред Клуб Z дипломатически източници в Брюксел. Те са убедени, че бъдещите промени на Дъблинския регламент ще предвидят всички възможни ситуации. Факт е, че събирането на разделените семейства съществува като приоритет и за Викстрьом, и за други докладчици.

Шведската евродепутатка е автор на идеята да бъдат лишавани от еврофондове страните, отказващи полагащия се прием на бежанци. Още през лятото тя размаха пръст на Вишеградската четворка – Чехия, Словакия, Полша и Унгария. И заяви, че за щастие този „квартет“ няма блокираща квота в Съвета на министрите.

Сесилия Викстрьом заяви, че твърдо държи на положението, ако един бежанец е заселен в определена страна, да няма право да я напуска. В противен случай той ще загуби правото на получаване на помощи и други привилегии.