Новият ВСС изпадна в дискусия по две жалби на Мария Кузманова - неизменен член на "победното мнозинство" от предишния състав на ВСС, което прокарваше почти всички важни решения в интерес на... когото трябва.

Оказва се, че след възстановяванто на Кузманова като съдия в Софийския градски съд (както й се дължи по закон) Общото събрание на 13 октомври е взело решение тя да бъде разпределена да работи в рамките на гражданското отделение, а не в търговското, където е нейното желание - и откъдето идва преди 5 години (по-конкретно в Първо гражданско, което гледа основно материята - дела срещу застрахователи, б.а.). 

Според нея това решение на Общото събрание противоречи на Закона за съдебната власт, неправилно съдиите са приели, че няма свободни места в търговската колегия, тя прилага списък на командировани съдии в тази колегия и твърди, че ако действително липсват такива бройки, е трябвало да бъде открита нова бройка (този ВСС вече направи това за някои бивши членове в спецсъда, б.а.).

Докладващият Красимир Шекерджиев каза, че Комисията по атестирането и конкурсите предлага да остави без разглеждане жалбите на Кузманова. Първо - ВСС и съдийската колегия нямат компетентност да отменят решения на общите събрания на съдиите, и второ - Кузманова не е компетентен орган да иска откриване на нов щат.

В подкрепа на съдийката - вярна на предишното мнозинство, веднага се намесиха Георги Колев и Боян Магдалинчев (от ВАС), както и Вероника Имова (политическа квота ГЕРБ).

Самият Колев призна, че законът не им предоставя друга възможност, освен да отхвърлят жалбите като недопустими, но "следва да се замислим сериозно доколко законът не трябва да се преработи".

"Нищо че е решение на колективен орган, то няма как да противоречи на всички и морални, и законови правила", изказа се той срещу прекалено многото демокрация, която даде власт на общите събрания с т. нар. съдебна реформа.

За да е още по-сложно, самият ВСС, като е вземал решението за Кузманова, е написал изрично, че я възстановява в "търговската колегия на СГС".

"Може ли Общото сърание да променя решението на съдийската колегия?! Един титуляр се възстановява на заеманата длъжност, има командировани лица и въпреки всичко той се премества в гражданската колегия, при това не дори и във въззивните състави (които поне гледат разводите след Районния съд, б.р.) - намеси се в нейна защита и Боян Магдалинчев. 

Това ми миреше малко на друго, да ви кажа. (Мария Кузманова бе неизменен член на мнозинството, което под строй гласуваше всевъзможни решения да "гони като империалист" бившия председател Калоян Топалов и екипа му, б.а.). 

Севдалин Мавров също каза, че след като цял живот е бил наказателен съдия, ако някой го възстанови като граждански или търговски, би възприел това като директна покана да напусне.

А пък Георги Колев намекна, че интересно какво би станало, ако изменят желанието на Камен Иванов или Калин Калпакчиев от предишния съвет. И двамата видни "опозиционери" са отново наказателни съдии в САС.

Лозан Панов пръв обясни очевадното - че Общото събрание нищо не е нарушило, защото преди пет години решението гласи, че се освобождава Мария Кузманова от заеманата длъжност съдия в СГС, за да постъпи във ВСС. И сега очевидно се взема решение да бъде възстановена на същата длъжност - съдия в СГС.

Интересно рамо дойде от Боряна Димитрова - доскоро шеф на ОС-Бургас, която мнозина прогнозираха, че ще е "вярна" на Георги Колев. Тя заяви, че ако има грешка в случая, тя е единствено на ВСС, който излишно е дописал, че възстановява Кузманова именно в търговска колегия. "В съдилищата работят мислещи хора", защити тя общите събрания на магистратите.

Интересно обобщи дискусията Красимир Шекерджиев, който призна, че не мислел да се изказва, но е провокиран от защитниците на Кузманова:

"Аз тука чувам едни неща... На мен ми се стурва, че няма никакво съмнение, че г-жа Кузманова е възстановена в съда, от който е дошла. Тя е била възстановена в търговско отделение. На мен не ми се струва, че това, че е била член на ВСС, я изключва от обхвата на тези съдии, които могат да бъдат разпределни с решение на Общото събрание. Това, че този съдия е бил член на ВСС, е абсолютно ирелевантно. Не мисля, че и ние, като се върнем в съдебната система, трябва да сме пред скоби", завърши Шекерджиев.

С пълно единодушие 14:0 съдийската колегия - ще, не ще - остави Кузманова да гледа гражданската материя, а не далеч "по-примамливата" търговска, касаеща фирми, регистрации, фалити и пр.