Около 20-30 привърженици на комунистическата идея се събраха пред Паметника на Съветската армия в София, за да отбележат 100 години от Октомврийската революция, които се навършват днес. Повечето от тях бяха възрастни хора.

В събитието не се включиха известни политици. Единственото партийно знаме, което се вееше пред паметника, бе това на Българската работническа партия (комунисти).

[[nid:60421]]

В България отдавна вървят дебати дали Паметникът на Съветската армия не трябва да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Този паметник е място, където се събират привърженици на комунистическия режим, обявен у нас за престъпен със закон. Паметникът често става обект на посегателства, срещу които Русия реагира гневно.

При последния такъв случай говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Червената армия е спасила българските евреи.

 

 

Преди няколко дни комунисти в Москва също отбелязаха годишнината с манифестация.

Днес в руската столица също има парад, но той е посветен на една друга годишнина. През 1941 г. съветските войски правят парад, като веднага след него отиват на фронта, за да се сражават срещу хитлеристка Германия.