Чисако Какехи (70 г.) чу днес смъртната си присъда. Тя беше произнесена от наказателен съдебен състав в град Киото, след като подсъдимата беше призната за виновна в коварните убийства на трима мъже, единият от които неин законен съпруг. С другите двама е живяла на семейни начала без брак. Призната е за виновна и в опит за убийство на четвърти мъж.

Престъпленията са били извършени между 2007 и 2013 г.

Процесът беше следен с огромен интерес в цяла Япония, а Какехи получи прозвището Черната вдовица. Аналогията е с вид женски паяк, който веднага след оплождане изяжда мъжкия си партньор.

Според обвинението, което съдът прие като доказано, Чисако Какехи е убивала жертвите си, за да се добере до богатството им. Преди това японката целенасочено е издирвала в интернет портал за запознанства състоятелни и бездетни мъже. Тя така ги е омайвала, че, заживели с нея, те ѝ прехвърляли застраховките си живот. След това ги е отравяла с цианид.

Така се е обогатила със сума, равняваща се на 9 милиона долара.

След задържането ѝ вдовицата Чисако Какехи отричала всякаква вина, съобщават японски медии. Уверявала, че през целия ѝ живот я е преследвала зла съдба.

В началото на процеса срещу нея, започнал през юни т. г., подсъдимата е отказала всякакви изявления. Изненадващо на едно от следващите съдебни заседания Какехи е признала, че през 2013 г. е умъртвила четвъртия си сподвижник в живота, с когото е имала брак.

Защита пък твърдяла, че подсъдимата страда от деменция и пледирала за по-леко наказание с оглед на здравословното ѝ състояние.

Медицинска експертиза не доказва страдание от деменция.

Така Черната вдовица получава най-тежкото наказание.

Редом със САЩ Япония е единствената държава с мощна икономика, където се изпълняват смъртни присъди. Въпреки протестите на държави членки на ЕС и на световни организации за защита на човешките права мнозинството от японците се обявяват за смъртно наказание. Негови противници пък критикуват практиката – осъдените на смърт прекарвали години в единична килия при пълна изолация в очакване на изпълнение на суровото наказание. Един ден внезапно им съобщавали, че им предстои екзекуция, която се изпълнявала само часове по-късно.