Франция ще предложи страните, които позволяват на тяхна територия да се укриват данъци, да бъдат лишени от финансиране от Международния валутен фонд и от Световната банка, каза днес министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер в Брюксел.

"Франция ще предложи днес държавите, които не дават нужните информации за борба с избягването на данъци, да нямат повече достъп до финансиране от големите международни организации като МВФ и Световната банка", каза Льо Мер, влизайки в съвет на министрите на финансите, цитиран от АФП.

Европейският съюз се опитва да постигне съгласие между държавите си за общ черен списък с данъчни убежища от април м.г., когато избухна скандалът с т.нар. досиета "Панама".

Темата придоби нова актуалност с неотдавнашната серия разкрития  на международен журналистичеси консорциум за глобално криене на данъци, обозначена като "Райските досиета". 

Еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси потвърди днес свои призив от вчера на среща на министрите на финансите от еврозоната този списък да е "вдъхващ доверие" и да е готов да края на годината.

Според "Файненшъл таймс" ЕС е предупредил 53 държави, че могат да попаднат в бъдещия списък.

Между тях са британските отвъдморски територии Бермуда и Каймановите острови.

ЕС е изпратил писма, че започва скрийнинг на данъчното законодателство на общо 92 юрисдикции по света по-рано тази година.

Малтийска връзка

Междувременно малтийското правителство каза вчера, че няма какво да крие, след като страната беше спомената като данъчно скривалище в "Райските досиета".

Вицепремиерът и министър на финансите Едуард Сиклуна каза пред репортери в Брюксел, че всички имена свързани с Малта в тях се намират в публичен регистър, пише платформата "ИЮ обзървър". 

Сиклуна добави, че голяма част от законодателството, което ЕС е приел в тази област, просто не се прилага.

"Отнема време да се въведат промените, компаниите трябва да знаят предварително тези промени и да действат съответно", каза той.

Коментарите му идват след погребението на убитата малтийска разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция, която обвини съпругата на премиера Джозеф Мускат, че има тайна банкова сметка, в която крие доходи от продажба на малтийски паспорти и шефа на кабинета му, че имал офшорни фирми.

Галиция, която беше взривена в автомобила си, беше описала Малта като мафиотска държава.

Малта има преференциален данъчен режим, в който корпоративният данък може да падне до 5%. Тя се противопоставя се на опитите за европейски черен списък на данъчните убежища и на създаването на европейска прокуратура, пише изданието.