Кризите в Саудитска Арабия през последните дни изглеждат като регионален проблем. Събитията обаче може да предизвикат ескалация на напрежението в отношенията между Рияд и съседните страни, особено Иран, предупреждават анализатори.

В събота 11 саудитски принцове бяха арестувани по подозрения в корупция. Същия ден ракета, изстреляна от Йемен към Рияд, предизвика затваряне на въздушното пространство и заплахи за война към Техеран.

Повечето независими анализатори смятат, че събитията в страната са предизвикани от стремежа на новия престолонаследник Мохамед бин Салман да консолидира властта си. Арестите на саудитските принцове, които изпълняват висши държавни длъжности, изглеждат като класическа чистка - премахват се обещаващи кандидати за властта и се неутрализират всички местни центрове на власт.

Разрушаването на установените норми и правила е отличителен белег на политическата стратегия на Мохамед бин Салман. Действията срещу принцовете целят именно да шокират опонентите, смята Марк Линч от "Вашингтон пост". Престолонаследникът иска да е сигурен, че държи властта здраво докато баща му управлява, за да си гарантира наследяването на трона.

Повечето арестувани са пряка заплаха за властта на престолонаследника. Мутаиб бин Абдулла е син на покойния крал и оглавява Националната гвардия. Алуалед бин Талал е сред най-богатите и най-разпознаваеми саудитци в света и водещ медиен собственик в региона на Близкия Изток. Някои от арестуваните за корупция пък заемат позиции в държавната власт, ключови за провеждането на икономическите реформи на Бин Салман.

През юни Мохамед бин Салман беше избран от баща си, настоящия крал Салман, за престолонаследник. Той измести Мохамед бин Найеф - син на предишния владетел и племенник на настоящия крал Салман. Още преди това обаче Бин Салман е най-влиятелната фигура в страната водещ износител на петрол. Той ръководи Съвета по въпросите на икономиката и развитието и задвижва мащабния си план за икономически и социални реформи, известен като Визия 2030. Той предвижда намаляване на зависимостта на кралството от износа на петрол, ограничаване на големите държавни субсидии и частична приватизация на държавната нефтена компания "Арамко".

Бин Салман е враждебен към Иран и нееднократно призовава към защита на Саудитска Арабия от "усилията на Техеран да доминира в мюсюлманския свят". Той ръководи кампанията на Саудитска Арабия срещу бунтовниците хути в Йемен във войната, която взе хиляди жертви и предизвика най-голямата епидемия от холера в ново време.

Саудитските власти твърдят, че хутите са изстреляли ракетата към Рияд тази събота, което им дава оправдание за още по-жестоки действия срещу подкрепяните от Иран бунтовници. Кризата може да ескалира и дори да се стигне до конфликт с Иран, а това би имало катастрофални последствия не само за региона.