Пучдемон

Отстраненият каталунски лидер няма да има яснота за съдбата си поне още 10 дни.

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е призован от белгийската прокуратора да се яви на изслушване в Брюксел на 17 ноември. Тогава съдът трябва да реши дали да го върне в Испания, която издаде европейска заповед за ареста му, след като отказа да се яви на разпит относно движението за независимост на региона. Той и членовете на кабинета му са обвинени в организиране на бунт, подклаждане на размирици и обсебване на властта.

Междувременно кметовете на 200 населени места в Каталуня се събират в Брюксел, за да подкрепят Пучдемон, предаде белгийският Le Soir. Те ще се срещнат пред сградата на Еврокомисията, но досега никой представител на европейските институции не е потвърдил, че ще се говори с тях.

Каталунските кметове празнуваха обявавянето на независимостта като размахваха скиптри в регионалния парламент. Не е ясно дали в Белгия няма да реагират по сходен начин на тяхното пристигане...

Естония

В Естония е задържан мъж по подозрение че е агент на руските разузнавателни служби, съобщи Ройтерс. Заподозреният в шпионаж е арестуван докато се е опитвал да се върне в Русия. "Руски гражданин, заподозрян че действа като агент на ФСБ (Федерална служба за сигурност - б.р.), е подготвял киберпрестъпление срещу Естония", казват от офиса на прокуратурата. Целта на агента на ФСБ е била да предизвика сривове в електронните услуги на държавните власти, се казва още в изявлението. В момента Естония председателства Съвета на ЕС.

"Брекзит"

Великобритания сама ще определя търговската си политика, заяви търговският министър Лиъм Фокс... И като за начало решава да копира старите условия.

Днес британското правителство ще внесе в парламента законопроекти, които ще позволят на страната да сключва търговси споразумения с трети страни след "Брекзит" и да копират съществуващите сделки между ЕС и държави като Китай, Япония и т.н. Законопроектите предвиждат също създаване на нов търговски регулатор."За пръв път от близо 40 години Великобитания сама ще може да определя търговската си политика и сме убедени, че ще има огромни ползи за бизнеса и потребителите", заяви министърът на търговията Лайъм Фокс. През следващата година се очаква британският парламент да разгледа пакет закони, които да осигурят плавното излизане на страна от ЕС. 

Еднократен данък

Законът на Оланд за данък върху дивидентите беше отхвърлен... Френският парламен решава как да запълни дупката в бюджета.

Долната камара на френския парламент одобри спорен еднократен данък, който ще плащат само големите компании, съобщи EU Observer. Приходите от данъка в държавния бюджет трябва да бъдат около пет милиарда евро, които да покрият достатъчна част от дефицита на страната, за да бъде той съвместим с европейските изисквания. През май Съдът на ЕС обяви за незаконен 3-процентния данък върху дивидентите на компаниите, въведен през 2012 г. при бившия президент Франсоа Оланд. Това наложи търсене на решение за нарасналия дефицит. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената преди да влезе в сила.