В неделя в Лондон започва последният за годината турнир в мъжкия тенис - финалите на ATP world tour. Надпреварата ще продължи 8 дни (12-19 ноември) в 20-хилядната зала "О2 арена", а за първи път сред 8-те най-добри за сезона има българин - Григор Димитров.

Утре (сряда) ще се тегли жребият.

Турнирът в Лондон е много по-различен от всеки друг в тура като регламент. Тенисистите няма да играят един срещу друг на пряка елиминация в първата фаза. Те ще бъдат разделени в две групи от по четирима. Групите носят имената на Пийт Сампрас (5-кратен победител) и Борис Бекер (3-кратен).

В тях състезателите ще се изправят всеки срещу всеки, което означава, че Григор и компания имат минимум 3 срещи. Заелите първите две места се класират на полуфинали, където ще играят на кръст - първи срещу втори. Победителите отиват на финал.

Всяка победа в груповата фаза носи 191 000 долара, по 585 000 ще вземат спечелилите на полуфиналите, а шампионът ще получи 1,2 млн. Има и премия за "добър ден" - всеки един от 8-те ще прибави $191 000 в банковата си сметка заради самото участие.

Максималната сума, с която първенецът може да си тръгне от британската столица (при 5 победи) e 2 549 000 долара и 1500 точки за световната ранглиста. Трофеите, както в мъжката надпревара, така и при двойките, се правят от лондонските бижутери от "Томас Лайт".

И двамата финалисти от миналата година - Анди Мъри (стана №1) и Новак Джокович не са в Лондон. Роджър Федерер има най-много титли - 6, като последната бе записана през 2011 г. След това в четири последователни години доминираше Джокович.

Любопитно е, че световният №1 в момента Рафаел Надал никога не е печелил на финалите, има един загубен мач за титлата срещу Федерер през 2010 г. Така единствено Маестрото от "великолепната осморка" тази година е печелил заключителния турнир. Ако Рафа не триумфира в Лондон, няма шанс да бъде изместен от първото място в класацията за годината.

8-те финалисти в Лондон са: Рафа Надал, Роджър Федерер, Александър Зверев, Доминик Тийм, Марин Чилич, Григор Димитров, Давид Гофен и Джак Сок.