Министерският съвет днес прие нов законопроект за промени в Закона за туризма. В по-голямата си част промените са свързани с транспониране на европейска директива за задълженията на туроператорите.

В последния момент обаче в законопроекта са добавени поправки, които позволяват скрита приватизация и подаряване на публични земи за вечни времена, твърдят природозащитници от коалицията от граждански групи и организации „За да остане природа в България“. Чрез тях "премиерът на практика облагодетелства Цветелина Бориславова", пишат в остра позиция от коалицията.

"В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да се променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс", обясняват те.

Промените, които са в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, не са в момента публични и не са съществували в закона по време на задължителния период за публично обсъждане. От Министерството на туризма посочват, че те са били инициирани от курортен комплекс "Пампорово". 

"Собственик на 84% от акциите на дружеството е Цветелина Бориславова, дългогодишна спътница в живота на министър-председателя Бойко Борисов. Промените ще облагодетелстват разбира се и други инвеститори, сдобили се със ски курорти в националните паркове Рила и Пирин и Природен парк Витоша", пишат природоцзащитниците.

Самата Цветелина Бориславова категорично отрече пред Клуб Z да е инициирала каквито и да било промени в закона. 

Нямам абсолютно нищо общо с това, за което говорят природозащитниците. Преди години, по време на правителството на Орешарски, представители на няколко комплекса се бяха събрали, за да обсъждат евентуални промени, но до предложение така и не се стигна, е категорична тя.

Клуб Z потърси проектозакона, публикуван за обществено обсъждане преди седмица, но в него подобни поправки няма. Представителите на правозащитната организация Тома Белев и Константин Иванов твърдят, че те били добавени в последния момент и за това ги информирали техни източници в Министерство на туризма. От министерството отрекоха да има каквито и да е "текстове, свързани със земеделски земи или ски-писти". По-късно публикуваха и подробна позиция по темата, в която уточняват:

"Всякакви политико-икономически спекулации, правени през социалните мрежи и през сайтове на отделни организации, не са нищо друго освен поредната фалшива новина и опити на определени среди да създават ненужно напрежение в обществото. Подробна информация за приетите от правителството промени в Закона за туризма може да видите на интернет страницата на Министерския съвет."

Природозащитниците припомнят, че имаше опит за внасяне на подобни промени през 2012 г., отново чрез преходните и заключителни разпоредби, но на Закона за горите. Тогава екоорганизациите предизвикаха дълга поредица протести на Орлов мост.

Преди дни Борисов и ГЕРБ заявиха готовност да внесат законови поправки, с които да разгледат случаите на криминална приватизация през годините на прехода.