Страните от НАТО са на път да се споразумеят да увеличат тренировъчната мисия в Афганистан с 3 000 души, предаде днес Ройтерс, цитирайки неназовани представители на алианса.

Новият персонал няма бойни задачи. Той ще тренира местните сили. Те ще допълнят американски антитерористични сили, които президентът Доналд Тръмп възнамерява да прати в страната.

Решихме да увеличим броя на войниците ... за да помогнем на афганистанците да преодолеят застоя, да пратим послание на талибаните, на бунтовниците, че те няма да победят на бойното поле", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция днес.

Министрите на отбраната на НАТО се очаква да одобрят разполагането на допълнителните сили по-късно в двудневна среща, която започва утре в Брюксел.

Войските ще бъдат разположени от началото на 2018 г., каза представител на НАТО.

Западната битка с талибаните в Афганистан продължава вече 16 години. 

Нападение над телевизионна станция в столицата Кабул днес подчертава важността на тази битка и подкрепата за местните сили за сигурност, каза Столтенберг. "Даеш" пое отоговорност за нападението, без да представи доказателства.

Стратегията на Тръмп за Афганистан, обявена през август, включна изпращане на още войски, по-силна афганистанска армия, подкрепа от регионални съюзници като Индия и по-твърда линия към Пакистан, който САЩ подозират в осигуряване на убежище и подкрепа на талибаните и други екстремистки групи.

Натовските съюзници вече обещаха почти  $3 млрд., за да помогнат на САЩ да финансират афганистанската армия до 2020 г. Тя изгражда авиация в подкрепа на сухопътните си сили.

Сега тренировъчната мисия с кодово название "Решителна подкрепа" е от 16 000 военни. Половината от подкрепленията ще дойдат от САЩ, а другата половина - от останалите съюзници и от партньорските страни.

В Афганистан в момевта има 11 000 американски военни, от които 7 000 са в "Решителна подкрепа" по данни на НАТО.

Новата стратегия на Тръмп предполага изпращането на нови 3 000 американски войници.

Заедно с другите попълнения те ще увеличат западните войски в страната над 20 000 души, доста под най-големият им брой от над 100 000 през 2011 г.