"Във връзка със създалата се ситуация и тръгнали спекулации за някои мои думи и изказвания в среща с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни мои непремерени изказвания. Благодаря ви."

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от БСП Иво Христов, който обяви през уикенда, че "80% от българското население е дебилно", както и подкрепи тезата на говорителката на руското външно министерство, че българските евреи са спасени от холокоста благодарение на Червената армия.

Христов отказа да отговаря на въпроси на журналисти, скандала не коментираха и колегите му депутати.

"След малко ще има политическа декларация от трибуната на Народното събрание", добави единствено Драгомир Стойнев.

По-рано сутринта лидерката на БСП Корнелия Нинова избяга от журналистите, като обясни, че трябвало да се регистрира - въпреки че вече бе закъсняла и регистрацията в пленарната зала бе приключила. ГЕРБ пък поиска оставката на Христов в декларация от трибуната на Народното събрание.

Вчера Христов изтри видеото, на което ясно се чуват думите му, и заяви, че е използвал "дебилен" като "художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно“. Той обаче не отстъпи от позицията си за спасяването на български евреи.