Американският президент Доналд Тръмп завърши посещението си в Южна Корея тази сутрин с твърдолинейна реч, адресирана към севернокорейския режим.

„Не ни подценявайте и не ни изпитвайте“, предупреди той Пхенян.

Обръщайки се към южнокорейското Национално събрание, Тръмп призова международната общност да прекрати „всяка форма на подкрепа, доставки или приемане“ на севернокорейския режим.

Американският президент нарисува ужасяваща картина на репресиите, на които той подлага своя народ.

В същото време Тръмп обеща на северокорейците „път към много по-добро бъдеще“, ако страната им спре да развива балистични ракети и се съгласи на „цялостна, проверима и пълна денюклреаризация“.

„Ние няма да позволим американските градове да бъдат заплашвани с разрушение. Няма да бъдем сплашени“, каза Тръмп на южнокорейските депутати. „И ние няма да позволим най-големите зверства в историята да бъдат повторени  тук, на тази земя, за която се бихме и умирахме, за да бъде тя сигурна.“

„Светът не може да търпи угрозата от разбойнически режим, който ни заплашва с ядрено унищожение“, каза Тръмп.

В същото време три американски групи военни кораби, водени от самолетоносачи, плават към Западния Пасифик за учения в рядка демонстрация на американска военна мощ в региона.

Днес Тръмп е в Китай, чиято подкрепа той ще търси за засилване на международния натиск върху Пхенян. Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин обиколиха Забранения град в Пекин със съпругите си.

Американският президент нарече Си „приятел“ и не отвори нито дума за търговски санкции, с които преди заплашваше Китай заради големия му излишък в търговията със САЩ.