Да бъде ли вдигната „Бронзовата къща“ на мястото на мавзолея? Столична община все още не е взела официално решение, но неофициално като че ли всичко е решено – и дори вече е ясно кога скулптурата на Петър Деянофф ще бъде поставена на избраното място. Инсталирането на произведението ще започне в края на тази година, съобщи пред бТВ Биляна Генова, директор „Култура” към Столичната община. Творбата е посветена на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, подарък е от правителството на Австрия и ще остане на площад „Батенберг“ до края на 2018 г.

„Бронзовата къща“ представлява метална конструкция, подобна на строително скеле. Авторът ѝ я нарича „къща“, но тя по-скоро прилича на кула. Тежи около 70 тона, основата й заема около 50 квадрата, а височината авторът определя между 10 и 14 метра. Според Деянофф произведението е носител на традициите на българската архитектура и занаятчийство, напомня също и на тракийските ни съкровища. Т.нар. къща ще бъде сглобена от няколко хиляди ръчно изработени масивни бронзови елемента, вратите й ще се отварят и, по думите на скулптора, тя може да бъде използвана и за събития.

Преди да бъде предложена за центъра на София, авторът се е опитал да я реализира преди десетина години на Самоводската чаршия във Велико Търново, но не е получил одобрение от НИНКН.

Новината за поставянето на инсталацията в София предизвика остра полемика в социалните мрежи – най-вече заради избраното място. Мнозина не желаят на това място да бъде поставяно произведение, преди да бъде решена цялостната концепция за пространството.

Фейсбук групата „Публично изкуство в България“ излезе с отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова, австрийския посланик у нас Роланд Хаузер, председателя на Общинския съвет Елен Герджиков, главния архитект на София Здравко Здравков и др., в което се посочва, че „съществува неяснота и противоречие в информацията за произхода на предложението за тази конкретна локация“. В писмото се цитира съобщение в официалния сайт на Столична община за „официално правителствено предложение на Република Австрия към Република България“ и че се предвижда „Бронзовата къща“ „да бъде издигната до края на 2017 г. и да се открие в началото на 2018 г. на мястото на бившия мавзолей на площад „Александър Батенберг“ в София“.

От „Публично изкуство в България“ споделят смущението си от избраното пространство за „Бронзовата къща“:

Всеки проект на мястото на мавзолея би се превърнал в политически акт и именно по тази причина намесата на външна страна в подобна инициатива е крайно деликатна и би могла да се изтълкува превратно“.

Казва се още, че проблемът с „празното място на мавзолея“ може и би трябвало да бъде решен след събиране на различни концепции и след широк, задълбочен обществен дебат, защото мястото не е само с местно, но и с национално значение“.

От „Публично изкуство“ дават за пример лондонския площад „Трафалгар“, където на останалия „недовършен постамент“ всяка година се излага различно произведение. От „Публично изкуство“ предлагат да се въведе подобна практика и у нас, като се регулира чрез конкурс.

От групата питат дали за локацията за „Бронзовата къща“ е получено становище от Института за паметниците на културата към Министерството на културата. Смятат за редно да бъде обявена и финансовата страна на проекта – на каква сума възлиза и кой поема всеки един от етапите по изграждането, монтирането и поддръжката на произведението до момента на демонтажа му.

На последния въпрос има отговор – творбата е подарък от Австрия, те поемат монтирането на произведението, а охраната му ще бъде за сметка на Столична община.

Писмото е подписано от д-р Ивелина Ботева (изкуствовед), Мария Каравланова, Хубен Черкелов (художник), Тодор Обрешков (архитект) и Петко Дурмана (художник).

Бронзовата къща" е изкуство обиколило света, идващо за първи път в страната на автора му. Това мнение изрази общинският съветник Стефан Марков, който е един от съвносителите на доклада за поставяне на арт  инсталацията в центъра на София. По думите му "Бронзовата къща" ще превърне за година забравеното пространство на мавзолея в чудесна арт зона на столицата. Според Марков подобни инициативи не трябва да бъдат саботирани, а напротив - насърчавани. Освен това арт инсталацията е подарък на страната ни от Австрия, която ще председателства ЕС след нас през втората половина на 2018 година.

Столичният общински съвет ще гласува доклад за поставянето на "Бронзовата къща" в Градската градина срещу Двореца догодина на предстоящото си заседание. Вносители са Малина Едрева, шеф на комисията по култура в общината, колежката ѝ от комисията по култура Силвия Христова, Стефан Марков и Прошко Прошков от Реформаторския блок.

"С поставянето на подобна арт инсталация ще се заличи напълно споменът за мавзолея. Затова, вместо празното пространство и паркинга, е по-добре, макар и временно, да си имаме една съвременна арт инсталация при това напълно безплатна за българската страна и Столична община, пък дай боже след време да се премахне и паркинга пред Двореца", обяснява Марков.

Междувременно проектът бе представен от автора си на няколко публични обсъждания. Последното от тях е на 8 ноември от 17 ч. в Столична библиотека.

"Площад Славейков"