Снимки, разтърсващи душата на всеки редови европеец-не-олигарх, са публикувани на страницата на известния руски блогър и лидер на Партията на прогреса Алексей Навални. Фотографиите, направени от въздуха, са на впечатляващите (меко казано) дворци на добре известните приятели на Владимир Путин - братята Аркадий и Борис Ротенберг. "Къщите" на двамата олигарси се намират край селцето Жуковка в Подмосковието.
Снимките от парапланер са направени от набиращия скорост независим Фонд за борба с корупцията, който наскоро засне по същия начин и т. нар. Кооператив "Сосны" на чиновниците от президентската администрация. В новата разобличителна публикация от щаба на Алексей Навални се уточнява, че разкошните имения на братята олигарси са по 7000 кв. м (!) застроена площ. Всяко.

Блогърът Навални обаче не само дава възможност да разгледаме от птичи поглед дворците и околностите им, но и прави паралел между тях и къщите на трима от най-известните световни милиардери:

Този пост се посвещава на вас, скъпи поддържници на Владимир Путин. Без никаква ирония. На мен наистина ми се иска тези, които смятат, че Путин строи справедлива държава без корупция, да видят това и да кажат какво мислят. А този пост е много прост. Той е само за сравнение.

Уорън Бъфет - легендарният инвестиционен банкер и един от най-известните бизнесмени в света.

 

Състоянието му, което той е създал със своите знания и упоритост, се оценява на $ 66 милиарда. Шефът на Berkshire Hathaway до ден днешен живее в скромната къща, която купил още през 1958 г. за $31,5 хиляди. В дома на Бъфет, намиращ се в покрайнините на гр. Омаха, щата Небраска, има всичко на всичко 5 спални, а общата му разгъната площ е около 557 кв. м., в това число и игрище за хандбал, на която 79-годишният Бъфет поддържа форма.

Къщата на Уорън Бъфет

Стив Джобс - създателят на Apple, една от най-големите,

прогресиращи и прогресивни компании в света.

 

А това по-долу е къщата на Стив Джобс, в която той живя до смъртта си. Стотици милиони хора ползват всекидневно продуктите на компанията, чийто създател живя спокойно и без да се крие на адрес 94301, Пало-Алто, Калифорния, ул. Waverley Street, 2101. Общата площ на дома му е 536 кв.м. В него има 7 спални и 5 бани.

Къщата на Стив Джобс

Марк Зукърбърг - създателят на Фейсбук, най-голямата световна

социална мрежа с над 1,2 милиарда ползватели.

 

Ето я и къщата на Марк Зукърбърг - най-младият милиардер в света. Този дом е и първият му собствен - той си го купи преди около година, като дотогава живееше под наем в малък апартамен. Общата застроена площ на двуетажната къща е 837 кв. м, с 5 спални, а на двора има басеин с морска вода.

Първата и засега единствена къща на Марк Зукърбърг

И тук блогърът Навални стига до сърцевината на нещата. Как? С кратка (в буквалния смисъл) биография на братя Ротенберг.

Аркадий и Борис Ротенберг са завършили физкултурен институт. Те не ка създали нищо, не са измислили нищо ново. Те не са дали на света айфони, социални мрежи или успешни инвестиционни проекти. Те са приятели на Владимир Путин и когато той дойде на власт, станаха посредници в продажбата на тръби за "Газпром". С това заработиха и първите си милиарди.
Сега братя Ротенберг са "Кралете на Госзаказ", по удивителен начин побеждават на всички тлъсти държавни търгове и винаги печелят бюджетните пари за строителство на пътища, мостове, метро и т. н.

А това са домовете на Аркадий и Борис Ротенберг в село Жуковка край Москва.

Огледалните замъци на братя Ротенберг - добри приятели на Владимир Путин.

Ние не знаем колко стаи, спални и гардероби има в тези... ъъъ... къщи, но наистина изглеждат внушително, казва иронично Алексей Навални. (Ние само ще припомним квадратурата им - 7000 кв. м. всяка, б.р.)
Разберете ме правилно, аз не съм против богатите хора, дворците, фонтаните и кипарисите като такива. Аз съм "за" кипарисите и фонтаните. Просто бих искал кипариси и фонтани да получават тези, които много работят, и печелят за себе си и за общественото благо.

Ние тук също бихме искали това, уважаеми г-н Навални.

Накрая само ще добавим и следното архитектурно уточнение: руският тв канал „Дъжд“ отбеляза по повода, че мнозинството от руските олигарси обикновено предпочитат компилативен дворцов стил – малко Версай, малко Петерхоф, малко Бъкингамския дворец; както и постройки за прислугата, както и парк за разходки, който е необходим на всеки съвременен руски аристократ, когото ценят в двора.