Червената армия спасява, демокрацията отнема. Безброй вече са вицовете с тези комбинации. И общото между всички тях е осмиването на онези индоктринирани глави, които не забелязват факти и реалности, които са готови да се обърнат срещу историческата истина и срещу очевидни български интереси, само и само да звучат в синхрон с мрачните дугиновски пророци на евразийството.

Колкото повече властта в Москва изпада в изолация и самозабравяне, толкова повече влюбените в тази власт българи стават за смях. Защото им се налага да се държат като напушени глупаци и да говорят небивалици. А те не са глупаци.

БСП винаги е била партията, която иска да се харесва на русофилските кръгове и да претендира за монопол над отношенията с Кремъл. На последните избори обаче партията отиде още една крачка отвъд и постави начело на листите си някои от най-ярките кремълофилски говорители. Така Иво Христов стана депутат, а социалистическата партия добави още един щрих неадекватност към портрета си.

Три пъти за последната седмица БСП настъпа мотиката по руската тема.

Първо, партията се направи, че не е чула изказването на говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова, че съветските воини са спасили българските евреи. Точно партията, която си иззе монопола на антифашистката съпротива, не намери причина да се обади. Защото антифашизмът може да е им важен, но властта им е по-важна – все пак Съветската армия им гарантира властта за десетилетия. Не си струва да се спори със спонсора, пък било то и по антифашистка тема.

[[nid:60421]]

Второ, БСП изцяло зае първоначално маргиналната позиция на двама активисти на Българския антифашистки съюз срещу инициативата на българи в Сърбия да върнат старото име на града си – от Димитровград на Цариброд. Когато председателят на Народното събрание Димитър Главчев предаде на президента на Сърбия Александър Вучич искането на нашите сънародници, социалистите го обявиха за враг. За по сигурно – намесиха и Сорос. Българите в Западните покрайнини може да са им скъпи, но гражданинът на СССР Георги Димитров им е по-скъп. Как така ще смее някой да му пипа името?!

Трето, БСП защити своя депутат Иво Христов, който зае налудната позиция на Мария Захарова, че именно Съветската армия е спасила българските евреи. Дори посолството на Русия – т.е. също руската държава, призна историческите факти. Да не говорим за реакцията на Организацията на евреите в България и на Американския еврейски комитет. И за да е по-убедителен Христов, нарече 80% от българите дебили. Последното е просто нахално и просташко, другото е политически скандалното – заемането на страната на провокаторката Захарова срещу фактите от историята на България.

Легендарният генерал от КГБ Леонид Решетников, който проявява траен интерес към България, каза наскоро в едно интервю по повод най-крещящите русофили:

Ето такива хора оглавяват у вас организации на българо-руската дружба. Парадокс! Как може да им се вярва?

Думите му бяха конкретно за Светлана Шаренкова, която също е част от ръководството на БСП, но описват целия типаж.

Изредените примери са само от последната седмица. Но и преди това БСП се събуждаше само при споменаването на Русия - или иска отпадане на санкциите срещу приятелите на Путин, или подскача при споменаването на политиката на Кремъл в доклада за националната сигурност.

БСП никога няма повече да помирише власт, ако продължава по този път. Сляпото нагаждане към това, което си мислят, че би се харесало на Кремъл, ги прави да изглеждат все по-тъжно и все по-забавно. Още по-забавно и тъжно става и като си припомним, че дълги години поне по един разпознаваем представител на партията се появяваше на Паметника на Съветската армия на 7 ноември, но от няколко години не е така. И не защото са оценили по различен начин Октомврийската революция и са ни информирали за това, а просто защото Путин обърна демонстративно гръб на тази дата.

За последен път БСП спечели избори през 2005 г. - тогава обещаха завършване на присъединяването към ЕС, след което го направиха, въведоха плосък данък и изкараха мандата си докрай. Тогава не се държаха като кремълски палячовци и избирателите ги приеха насериозно.

На този фон може би не трябва да се смеем чак толкова много на агент Николай, който днес се е озовал в парламентарната група на ГЕРБ. Преди седмица Георги Марков каза в интервю, че „Бойко Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем“. Може и прав да излезе.