Народното събрание ще гласува на първо четене държавния бюджет за 2018 г. днес, след като вчера през пленарната зала мина бюджетът на държавното обществено осигуряване за догодина със 123 гласа "за", 86 "против" и нито един "въздържал се". БСП и ДПС се обявиха против проекта и го нарекоха бюджет на застоя и липсата на мисъл, бюджет на фалшивите новини и на отнетите права. БСП и ДПС разкритикуваха остро проекта и обвиниха управляващите, че освен всичко друго с предложенията се отнемат и права на осигурени лица. Особено показателен бил текстът, според който хората, които са изгубили работата си, няма да могат да получават обезщетение за болест един месец след това.

В проекта за бюджет на държавата догодина се предвиждат повече пари за образование, като немалка част ще са за обещаното повишение на учителските заплати. Целта е подкрепа за педагогическите специалисти и привличане на млади хора в професията.

В сектора "Отбрана и сигурност" през 2018 г. правителството планира да похарчи 4,449 млрд. лв. от данъците ни, като по 100 млн. годишно се предвиждат за увеличение на заплатите на личния състав до 2020 г. Предвидени са пари и за модернизация на въоръжението на армията.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. предвижда увеличаване размера на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 г.

Социалната сфера ще се финансира през следващата година с над 13 млрд. лв. Малко под 10 млн. лв. са парите, предвидени за пенсии. Ръстът на държавните разходи за пенсии спрямо тази година е с 520 млн. лв. 

Премиерът Бойко Борисов и коалиционните партньори в управлението от "Обединени патриоти" вече обявиха, че името на кандидата за нов министър на здравеопазването ще стане ясно, след като депутатите гласуват финансовата рамка на държавата. Очаква се Борисов да внесе проекта за решение за избора на наследник на подалия оставка проф. Николай Петров днес. Към момента очакванията са, че името ще е на настоящия и дългогодишен зам. финансов министър Кирил Ананиев.

Той бе и министър на финансите в последното служебно правителство, председател е и на надзорния съвет на НЗОК.