СТРАСБУРГ - БСП наистина е в изолация от процеса на номиниране на български еврокомисар. Ден след като лидерът на партията и евродепутат Сергей Станишев каза, че все още очаква да бъде поканен на консултации при премиера Пламен Орешарски, неговата колежка Йлияна Йотова потвърди това.

„Само преди една седмица нашето Изпълнително бюро взе решение да даде мандат на своя председател Сергей Станишев да води такива преговори. Водени ли са преговори, има ли окончателна кандидатура, до този момент аз нямам информация“, коментира Йотова.

Червената депутатка отрече новият председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да е изказвал по някакъв начин предпочитания към кандидатурата на Кристалина Георгиева за втори мандат.

„Би било невъзпитано който и да било, на каквото и да било ниво, да се намесва директно в избора на една или друга суверенна държава и номинирането на нейния комисар. В момента няма нито едно име, което да е 100% сигурно и разговорите продължават“, обобщи евродепутатката.

Илияна Йотова няколко пъти повтори, че кандидатът трябва да е лидер, а не чиновник. Без да споменава името на Сергей Станишев, тя описа неговия профил като добрата кандидатура, а профила на Кристалина Георгиева – като лошата кандидатура.

„Хареса ми какво каза г-н Юнкер – че иска следващата колегия да е колегия от лидери, а не просто от чиновници. Би получил изцяло моята подкрепа всеки един, който представи наистина избора на българското правителство, а не високоплатени чиновници, идващи незнайно откъде“, продължи Йотова.

Това отново е директна препратка към биографията на Кристалина Георгиева, която преди да бъде номинирана от правителството на ГЕРБ работеше в Световната банка и не бе публично известна.

Предложението на Илияна Йотова е България да излезе с няколко кандидатури, за да може „да разменя“ и „да получи нещо по-добро“. Колегата й Георги Пирински пък спомена с усмивка, че Юнкер бил обещал комисарят по икономически и монетарни въпроси да е социалист, без да доуточни дали отново си представя Станишев на този пост.

„Не ми се иска следващият еврокомисар от България да бъде резултат от компромис между политическите партии. Още по-малко на принципа „Да няма противоречия, да няма караници“. Това за мен е абсолютно недопустимо“, завърши Илияна Йотова.