"Това е паралелния бюджет на паралелната държава, държавата на управляващите, която гледа от високо. Не е съсредточен в живия живот".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на бюджета за 2018 г. на първо четене.

Нинова поясни, че според социологически изследвания хората посочват 4 основни проблема - здравеопазване, образование, доходи и бедност и сигурност. Тя заяви,че няма достъп до болници извън големите градове.

"Предлага ли бюджетът решение на този проблем? Не. Няма политики по отношение на държавно и общинско здравеопазване извън 3-4 големи градове", заяви Нинова.

По отношение на скъпите лекарства, недостиг на медицинските сестри и лекари тя също смята, че няма решение.

"Увеличават се средствата  за здравеопазване, къде ще отидат - не се знае", обобщи Нинова.

По отношение на образованието тя коментира, че значителен брой деца не тръгват на училище, няма увеличение на средства за първокласници, а неравенствата между училищата в страната остават същите.

"Принципът е същия, парите следват ученика. В малките училища с малко деца това се отразява на съществуване на училища", каза Нинова.

Тя изтъкна, че липсват и кадри за иокономиката, защото образованието не е обвързано с нея. Нинова заяви, че БСП ще подкрепи увеличаването на заплатите на учителите.

За доходите и бедността лидерът на БСП обърна внимание, че 3 млн. души получават по 670 лв. на месец, докато 8 хил. вземат 25 хил. лв. и изчисли, че това е разлика от 37 пъти.

"Сред тях (тези, които получават 670 лв. - б.р.) няма ли инженери, лекари", попита Нинова.

Тя допълни, че 2,5 млн. души са заплашени от тежки материални лишения според Евростат и са работещи бедни. Нинова изтъкна, че много социални плащания за майки, пенсионери, хора с увреждания се замразяват. Същевремено цените на газа, топлинната енрегия и водата се повишават.

За сигурността Нинова посочи, че армията има нужда от 6 хил. души, а МВР от 5 хил. души. И посочи, че вече е ясно,че няма да има полицаи във всяко село, но се закриват и пожарни.

"Има друга възможност - отстраняване на причините, промяна в моделите, системите, които родиха тези проблеми", смята Нинова.

Тя определи бюджета като бюджет на застоя. За пореден път Нинова поиска прогресивно данъчно облагане.

"Умните и можещите би трябвало да са солидарни, те не живеят на изолиран свят, 3 млн. са на прага на мизерията. Възможен е и друг бюджет, на промяната, на развитието. Ще го внесем межу първо и второ четене. Алтернатива има", заяви Нинова.