Пленумът на ВСС прахоса 50-ина минути в обсъждане на точка - докъде са с готовността да изпълнят новия Наказателно-процесуален кодекс. Промененият закон прати делата за "висока корупция" в специализираните прокуратура и съд с широка парламентарна подкрепа, след като Софийският градски съд (СГС) стана видимо неудобен по времето на председателя Калоян Топалов.

Промяната влезе в сила от 5 ноември и днес - по думите на министър Цецка Цачева:

"Има потребност да се знае – готови ли сме и докъде ВСС е стигнал в тази подготовка. Имаме ли готовност за изпълнение на закона?"

Първо за съдилищата думата взе Лозан Панов, който преди всичко напомни, че по точката няма внесени никакви документи. Единствено другия вторник в дневния ред на съдийската колегия ще се разглежда искане на Георги Ушев (шеф на специализирания съд, б.р.) за откриване на 15 съдийски щата. От апелативната инстанция подобно искане не е постъпило.

Клуб Z напомня, че пред журналисти миналата седмица представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви, че Ушев аргументира искането си с очакване на 2500 дела за корупция по високите етажи. А според справка на СГС засега - от 1 януари 2015 г. до октомври 2017 г. са образувани... 26 такива дела. От които едва 5 вероятно ще се преместят в Специализирания наказателен съд (СпНС). 

"По отношение на материалното обезпечаване нееднократно са правени искания както от мен, така и от г-н Ушев във връзка с материалната подготвеност на съда", отбеляза Панов, като деликатно дефинира, че СпНС разполага с "ограничен брой съдебни зали", а делата и материалите стоят в коридорите.

Всъщност СпНС работи в едва 4 зали, а съдебните състави са 18. Панов напомни, че при създаването на административните съдилища преди 10 г. в самия закон е било вписано задължение на изпълнителната власт да осигури помещения. Сега в променения в спешен порядък закон няма и думичка финансова обосновка.

Последва го главният прокурор Сотир Цацаров, който изреди, че прокурорската колегия се е запознала вчера и предлага да бъдат решени чрез едновременно внасяне на предложения проблемите за щатовете и за сградния фонд.

Държавното обвинение ще поиска 27 нови щата в обикновената и 5 в апелативната спецпрокуратура. В следствения отдел Цацаров вижда нуждата от още 15 следователи. Нито един от тези щатове нямало да бъде новоразкрит - предлага се съкращение на незаети бройки, включително и във Върховната прокуратура.

Внесено е и предложение за увеличаване с 34 съдебни служители.

Цацаров предлага още поне част от прокурорите и следователите да се изнесат в един от блоковете на Националната следствена служба на бул. "Г. М. Димитров" и така да опразнят помещения, които и в момента могат да бъдат използвани за съдебни зали, за да облекчат съда на ул. "Черковна".

Цецка Цачева изрази и мнение, че според изпълнителната власт от ул. "Черковна" трябва да се изнесе Държавната комисия за сигурността на информацията, която има... 90 щата.

Министърката напомни, че ще трябва да се решава и въпросът с още охрана, която е към Министерството на правосъдието.

Каква обаче е картината с увеличаването на съдийските щатове обрисува Драгомир Кояджиков от политическата квота на БСП, който беше съдия в Апелативния специализиран наказателен съд.

Той разкри, че Комисията по натовареност е дала отрицателно становище за искането за увеличаване на числеността на Спецсъда. И Комисията по атестиране и конкурси вероятно ще даде същото.

"Проблемът е, на първо място – че към настоящия момент не е налице такава натовареност на този съд, която да предполага увеличаването на щата. На следващо място – много важен и съществен е въпросът, че тези 15 души няма къде да бъдат настанени в момента.

Понеже съм работил в този съд: СпНС е от 18 съдии и 45 души администрация, които се помещават в 15 кабинета. Това е и тавански етаж - там съдиите са по 3-ма, а съдебните служители са по 6 и повече. Делата стоят по коридорите, нямат място, където да се съхраняват."

И според него на първо място трябва да се вземе решение за битовия проблем, а не за щата.

"Дори да ги дадем, председателят Ушев няма къде да ги настани, нито пък има къде да заседават тези хора", каза той.

Тука обаче членовете на ВСС най-после видяха основния проблем: че са седнали на масата без никакви числа, разчети или прогнози на евентуалното натоварване и т.н.

Цецка Цачева им направи забележка, че би било изключително недалновидно сега да вземат решение да не увеличават щата, а след няколко месеца да започват отново дискусията.

На това пък Красмир Шекерджиев напомни, че законът е ясен - щатовете се определят в зависимост от индекса на натоварване, а спецсъдилищата са много далеч от всички стандарти за свръхнатовареност. Законът не дава възможност сградите да са основание за откриване на щатове.

На това пък Цацаров се ядоса: защо той ще предлага да им освобождават помещения, като съдиите още не са решили ще искат ли още хора или не. Не можело да се чака пълна сградна готовност и тогава тепърва да се откриват процедури по конкурси за назначаване.

"В противен случай нещата ще катастрофират просто защото – извинявайте за тротоарния израз – с трици маймуни не се ловят", притесни се Цацаров.

В крайна сметка "катастрофира" единствено самото обсъждане. То не завърши дори с някакво синекурно решение от рода на "ВСС проведе дискусия..." или "прие за сведение...". Просто се премина тихомълком към следващата точка от дневния ред.