"Не считаме за нормално сега, преди коледните празници, преди председателството на Европа, да се използва този парламентарен механизъм."

Това заяви днес лидерът на "Воля" Веселин Маурешки след срещата с БСП, на която двете партии обсъждаха вота на недоверие срещу правителството по предложение на БСП. Вчера левицата обсъди предложението си с ДПС.

Корупцията е проблем за България, призна Марешки, но "Воля" не можели да участват в "едно празно говорене". Те щели да изнасят темата всеки ден пред всички медии. На въпрос какво се е променило от септември месец, когато самият той говори за вот на недоверие, той отговори:

"Нищо не се е променило. Точно тогава всички ни убеждаваха, че това е един безмислен ход, който с нищо няма да допринесе. Ние дадохме подадена ръка, като се съгласихме да участваме във вот на недоверие, ако е ясно какво става след това."

"Воля" вчера подкрепиха бюджетите за социално осигуряване и на здравната каса на управляващите на първо четене.

Според Марешки, ако идеята е да се направи правителство между "Атака", ДПС, БСП и ВМРО, това не е решение. И отбеляза, че всички критикуват Валери Симеонов, вицепремиер от НФСБ, но не и Каракачанов. БСП и ГЕРБ си играят на алтернативи, ние сме алтернатива на всички, каза бизнесменът. И добави, че не счита 80% от българите за "дебили", но смята, че който и да е премиер сега, това няма да промени каквото и да е в държавата.

"Считаме, че тези избори могат да бъдат най-рано след евроизборите, които ще покажат нагласата в обществото. Вотът там, ако ГЕРБ спечелят отново - няма да има на какво основание да се поискат предсрочни избори", заяви партийният лидер.

Жельо Бойчев от БСП бе лаконичен след срещата:

"Със съжаление трябва да кажа, че не срещнахме разбиране на колегите от "Воля". Разбират, че темата е важна за българското общество, но считат, че един вот на недоверие няма да помогне за борбата с корупцията."

Левицата ще продължава да търси подкрепа за вота. Според Бойчев това определя кой иска истинска промяна и кой е за запазване на статуквото.

"Дебатът не е безмислен, той тепърва стои в българското общество. БСП има сили да го води", каза зам.-председателят на Столетницата.

Подкрепата на бюджета също е своеобразен вот и е показал позицията на Марешки, отбеляза той.

"Поздравете господин Цветанов, добре се справя", добави Бойчев с усмивка.