Репликата на депутата от БСП проф. Иво Христов, че 80% от българите са "дебилни" е скандална, но не е най-големият проблем в целия този случай. Невъзпитани депутати с неособено добри маниери е имало, има и ще има, при това не само в България. Далеч по-голям проблем обаче е поводът, по който тази реплика беше казана и реакцията на БСП след нея.

Да припомним - Христов обвърза "дебилщината" на българите с това, че обществото и властта не реагират гневно, когато Паметникът на съветската армия бъде оцветен. Той дори зададе въпроса защо подобни паметници се "оскверняват" в Полша, Прибалтика и България, а не и във Виена. Зададе и друг въпрос - съмнява ли се някой, че ако не беше победата на Червената армия при Сталинград България нямаше да може да спаси своите евреи?

Отговорът на първия въпрос е кратък - във Виена Съветската армия е дошла и си е отишла, докато в Полша, Прибалтика и у нас се застоя близо 50 години. На втория въпрос отговорът също е лесен - битката при Сталинград със сигурност има своето значение, но варващината спрямо евреите след тази битка не е предотвратена навсякъде в Европа. В България обаче евреите са спасени от депортация.

По-дълго и сложно е да се отговори на един друг въпрос - защо БСП не се разграничи от Христов и дори го защити.

В подобни ситуации на "Позитано" 20 винаги са твърдоглави до дебилщина. Докато беше премиер сегашният лидер на ПЕС Сергей Станишев на всеослушание заявяваше, че "няма да хвърля жертви на вълците", когато го питаха за кадрови смени на компрометирани лица. При всичките основателни критики към ГЕРБ едно е сигурно - за подобно "дебилско" изказване всеки депутат от тази партия щеше да изхвърчи на мига. Може би единствено на Цветан Цветанов би му се разминало.

И това е правилната, разумната, прагматичната политика. Защото в момента не просто Христов, а БСП като цяло нарича 80% от българите "дебили". И опонентите на партията ще й го напомнят, с повод и без повод.

Другарската защита на БСП обаче има и още едно обяснение. "Дебилското" изказване на Христов бе по повод на Паметника на Съветската армия и това, което олицетворява той - бившия СССР и днешна Русия, която не спира да мечтае за възстановяването на СССР под една или друга форма.

Почти цялата 100 и кусур годишна история на БСП може да се вмести в едно изречение - обслужване на съветските/руските интереси в България. И българите, дори и онези 80%, знаят това. Поради тази причина БСП едва ли скоро ще има възможност да бъде на власт и да реализира своите прекрасни социални политики.

Какъв е отговорът на "Позитано" 20?

Опитват се да докажат, че вече са различни, както повелява здравият политически и практически разум? Не, напротив, всячески се стараят да затвърдят това впечатление. Говорят за сваляне на санкциите срещу Русия, за възобновяване на АЕЦ "Белене", съревновават се с "Атака" за титлата "най-голям русофил" и т.н.

А най-големият грях в БСП е да накърниш с нещо руските интереси. Който не вярва да попита Кристиан Вигенин. Докато беше външен министър в правителството на Пламен Орешарски той си позволи да заяви, че България няма да признае резултатите от референдума в Крим, с който областта бе отцепена от Украйна и анексирана от Русия. Впоследствие на парламентарните избори през 2014 г. Вигенин имаше сериозни проблеми с актива на БСП. Поради това му изявление, което бе изцяло в съзвучие с позицията на ЕС, "българските" социалисти не го искаха за водач на листа. Такива проблеми нямаха Румен Гечев, министър в правителството на Жан Виденов, Антон Кутев, който направи непремерени изказвания в разгара на банковата криза, Драгомир Стойнев, който като икономически министър подписа споразумение за голям енергиен проект, без да е ясно дали има мандат за това, Димитър Дъбов, който имаше репутация на един от сивите кардинали в държавата и т.н.

Настоящият лидер на БСП Корнелия Нинова прави опити да покаже, че БСП вече има ново лице. Случаят с Христов обаче е доказателство, че тези опити явно не засягат имиджа на партията като пета колона на Москва у нас. Този имидж вреди изключително много на левицата, но тя продължава да си държи на него. С "дебилска" упоритост.

ДеБСПили!