Барак Обама, доскоро президент на САЩ, а в момента съвестен данокъплатец от щата Илинойс, се върна в сряда у дома, за да изпълни едно от недолюбваните задължения на американските граждани - да бъде съдебен заседател, съобщава "Ню Йорк таймс".  Семейство Обама продължава да живее във Вашингтон след края на мандата на Барак Обама през януари, но Барак и Мишел Обама притежават къща в Чикаго.

И така хората в едно от съдилищата в Чикаго видяха доскорошния си държавен глава, който слага червен стикер на якето си да влиза в стаята за съдебните заседатели, които печелят по 17,20 долара дневно - почти колкото да платят за паркинга си.

"Той беше готов да мине през цялата процедура, както се налага на всички граждани", обясни главният съдия Тимъти Евънс, който отдели част от своята сутрин в среща с Обама - нещо, което не се случва на всеки, който идва като съдебен заседател.

 

 

Обама обаче бързо напусна залата на съда, след като бе отхвърлен на случаен принцип, каквато е американската практика, подобно на много други потенциални съдебни заседатели.

Все пак дали адвокатите искат да спорят пред завършил в Харвард конституционен учен, при това доскорошен президент? Не трябва да се забравя и какво впечатление ще правят в съда агентите на Сикрет сървис.

Бившият президент пристигна с автоколона, придружен от телохранители, и бе очакван от някои свои съграждани, които носеха негови книги за автограф.

Обама благодари на хората в залата, че са съдебни заседатели и имат готовност да станат. 

Предшественикът му в Белия дом Джордж Буш-младши също беше привикан за съдебен заседател преди 2 години в Тексас, но и той беше отхвърлен. 

А съдия Еванс реши, че трябва да посочи и поуката от случката с Обама: "Ако бившият президент на САЩ ива време да дойде в съда, тогава всеки трябва да има желание да го стори", каза той.