Говорителката на БСП Елена Йончева  е послушала вицепремиера Красимир Каракачанов и ще представи свой документален филм за охраната по българо-турската граница.

Тя покани граждански организации, журналисти и всеки, който се интересува от темата, на първата прожекция на филма в понеделник, 13 ноември.

"В него ще видим как се охранява границата ни. Има смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение - оградата. Ще научим и за съществуването на бежански канали от Турция - през България за Европа“, разказа народната представителка.

Тя обясни, че първоначално събирала информация за оградата, за да има аргументи в дебата си с управляващите, които твърдят, че границата се охранява много добре. И нямала намерение да прави филм.

"Още по време на предизборната кампания представители на ГЕРБ обясняваха, че се охранява много добре границата и не може да се преминава. Моята информация като депутат от Хасково беше противоположна. Но нямах доказателства. Накрая се събра достатъчно много материал и реших да го представя като филм“, каза Йончева.

И заяви, че заснемането и излъчването на филма са напълно законни. "Както и гледането", добави тя.