Запалянковците на "Нефтохимик" подеха кампания Община Бургас да откупи стадион "Лазур" и да го предостави за ползване от отборите в морския град. Феновете излязоха с декларация, а също така използваха международен волейболен мач на "Нафтата" вчера, за да агитират за идеята си.

Бургазлии явно са вдъхновени от почитателите на "Спартак" (Варна), които стигнаха до премиера Бойко Борисов, който разпореди общината в морската ни столица да си върне стадиона и да го предостави на "соколите". Държавата дори ще отпусне пари за ремонт.

А в последните дни в средите на "Нефтохимик" - клуб и привърженици, правят много, за да привлекат вниманието върху себе си. Отборът има огромни финансови проблеми и крета във Втора лига. Общината е мажоритарен собственик на Нафтата, но отказва да отпуска повече средства. Имаше среща между шефове и треньори с общинари, на която не беше даден отговор какво е бъдещето на тима.

В същото време "Черноморец", другият голям бургаски клуб, също е в много тежко положение. Той фалира и тръгна от най-ниските нива на родния футбол, като в момента мъжкият му отбор рита в "А" областната група на Бургас.

Може би това е причината в декларацията си феновете на "Нефтохимик" да говорят за футбола в града като цяло и да визират "бургаските отбори", а не само техния. Независимо от враждата с "Черноморец". Няма да е чудно, ако се направят опити за обединение за каузата "Лазур".

А казусът със стадион "Лазур" е много голям и сложен. През миналата година се заговори, че Митко Събев е готов да го продаде за 12 милиона лева. През настоящата се тиражираха слухове, че бизнесменът намалил цената почти двойно.

Той отрече. Земята на арената не е на Събев, самото съоръжение пък е собственост на "Петрол холдинг", който е обявен в несъстоятелност. До момента Община Бургас не е обявявала намерение да реши проблема, още по-малко пък да купи стадиона.

Съвсем реално е до месеци Бургас да остане без професионален футбол. Не че това ще реши всички проблеми, но ст. "Лазур" стои като паметник и не се използва. През лятото там домакинстваше "Ботев" (Пловдив) в Лига Европа.

Както вървят нещата скоро и този казус ще бъде отнесен до премиера, проблемът е, че разрешаването му ще отнеме повече време и усилия, намесени са няколко страни.

Вижте обръщението на фенклуба на "Нефтохимик":

"УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, ОБЩЕСТВЕНИЦИ И МЕДИИ!

С оглед продължаващата агония на професионалния футбол в град БУРГАС, ние от „Клуб на привържениците на Нефтохимик Бургас“ подемаме инициатива, чиято цел е да подтикне Община Бургас да реши този проблем, като се откупи Стадион Лазур и той да стане общинска собственост.

Стадион, където бургаските отбори ще имат свой дом и ще представят достойно града, далеч от силната хватка на частни интереси и непосилни наеми.

Там където, бургазлии ще се гордеят с най – великата игра в света – футбола!

Време е вече да се спаси професионалния футбол в Бургас, който е на път да изчезне и ние сме решени твърдо да търсим начини, това да се предотврати .

Призоваваме всеки, който милее за този спорт в града да ни подкрепи и заедно да върнем Бургас на футболната карта. Нека погледнем към бъдещето и оставим това черно петно от последните години в миналото.

Ние няма да оставим нещата така! А ВИЕ?

СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!"