Отбрана

Съвместно развитие на европейски оръжейни системи е една от целите на постоянното структурирано сътрудничество в отбраната. Снимки ЕПА / БГНЕС

Двадесет държави членки ще подпишат в Брюксел идния понеделник нов отбранителен пакт, чиито двигатели  са Германия и Франция. Така нареченото "постоянно структурирано сътрудничество" в областта на отбраната е може би най-голямата крачка напред, която ЕС прави в тази област от 1954 г., когато френското Национално събрание отхвърли тогавашния договор за европейска отбранителна общност. Сътрудничеството, което съществува като възможност в Договора от Лисабон, позволява на държавите, които желаят да участват в него, да поемат общи задачи в отбраната като развитие на въоръжения, инфраструктура и общи мисии. Водещите страни са Германия, Франция, Италия и Испания. България е между останалите 16. Един от възможните проекти е развитието на нов европейски изтребител. Официално началото на сътрудничеството ще бъде обявено на срещата на върха на ЕС през декември.

Глифозат

Демонстрация за забрана на глифозата в Брюксел.

Комитет от експерти от държавите членки днес отново не постигна необходимото мнозинство, за да продължи с предложените от Комисията пет години лиценза на химикала глифозат на европейския пазар. Глифозатът е активното вещество в хербицида „Раундъп“ на американския концерн „Монсанто“. Противниците му смятат, че е канцерогенен и ЕС трябва да  го забрани. Комисията замени първоначалното си предложение за десетгодишно продължение с петгодишно, но това пак не доведе до съгласие между правителствата. За петгодшния лиценз гласуваха Чехия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Финландия, Обединеното кралство, Швеция, Словения, Словакия, Холандия, Унгария, Латвия и Литва. Против бяха Белгия, Франция, Гърция, Хърватия, Италия, Кипър, Люксембург, Малта и Австрия. България, Германия, Полша, Португалия и Румъния се въздържаха. Европейските агенции по химикалите и по безопасността на храните смятат, че глифозатът не е вреден, докато Международната агенция по изледвания на рака смята, че той е „вероятно канцерогенен“. Ако ЕС забрани глифозата, това означава да забрани и вноса на храни третирани с него от трети страни както и да се изложи на риска от търговски дела от страна на производителя.

Климат

Преговарящите от държавите членки и институциите постигнаха рано тази сутрин съгласие по реформата на европейската система за търговия с въглеродни емисии (ETS=Emission Trading System), съобщава „ЮроАктив“. Те приеха, че инсталации с емисии над 450 грама СО2 на киловатчас енергия няма да могат да получават финансиране от новосъздаден Модернизационен фонд. Мярката ще засегне най-замърсяващите ТЕЦ-ове на въглища. Изключение има за районните отоплителни ТЕЦ-ове в държави с БВП на глава от населението 30% по-ниско от средното за ЕС. Според „ИЮ обзървър“ това означава, че България и Румъния ще могат да ползват средства от фонда, но Полша няма да може. Лимитът на правата за емисии, купувани с разрешителни, ще се понижава с 2,2% годишно. 57% е делът на разрешителните, които ще се предлагат на търг.

Майкъл Блумбърг

Американският милиардер и медиен магнат Майкъл Блумбърг обещава $50 млн. на международна кампания за затваряне на ТЕЦ-овете на въглища. Той съобщи това на световната климатична конференция COP-23 в Бон Германия. Блумбърг обеща други $64 милиона на американска кампания за същата цел, която постигна затварянето на половината от ТЕЦ-овете на въглища в САЩ от 2011 г. насам.

Енергетика

Литва „ухажва“ еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер за допълнителни средства за затварянето на спряната и АЕЦ Игналина. Последните планове на страната предвиждат централата да бъде окончателно затворена през 2038 г., т.е. девет години след досега предвидения срок. ЕС е предвидил в бюджета си €1,5 млрд. за тази цел, но се оказва, че те са свършили и сега трябват още толкова пари. Европейската сметна палата критикува Литва, че използва финансирането за други цели, като например заплащане на персонал, а не за дейности по закриването. АЕЦ Игналина спря да произвежда електричество през 2004 г., когато Литва влезе в ЕС.