"Регионът не може да бъде заложник на развинтените фантазии на един диктатор", заяви днес американският президент Доналд Тръмп във Виетнам.

Той участва в срещата на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътруднчество (АТИС) в град Дананг.

Тръмп имаше предвид севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Той на няколко пъти заплаши с удари сталинисткия режим в Пхенян, ако той не се откаже от своите ядрени и ракетни изпитания.

В Дананг е и руският президент Владимир Путин. Тази сутрин стана ясно, че няма да има официална среща между двамата. Те обаче се видяха преди официалната вечеря, стиснаха си ръцете и размениха няколко фрази.

Главна тема в речта на Тръмп бе търговията.

"САЩ вече не могат да толерират систематичните търговски нарушения и ще настояват за прозрачна и равнопоставена търговска политика. Когато САЩ установяват търговски връзки с други страни или други народи, ние започваме оттам насетне да очакваме, че нашите партньори честно ще спазват правилата", каза той.

И продължи:

"Очакваме пазарите да бъдат отворени в еднаква степен и от двете страни и че частните инвестиции, а не правителствените плановици ще управляват вложенията."

Една от най-важните точки в политиката "Америка преди всичко" на Тръмп е търговският баланс между САЩ и Азия. Китай е страната с най-голямо положително салдо в търговията със Съединените щати. Виетнам също е в този списък, а Белият дом иска да намали тези дисбаланси.

Страните от АТИС прежияха сериозни сътресения заради промените, настъпили с идването на власт на Тръмп. Още в началото на управлението си той оттегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Оттогава останалите 11 страни членки се опитват да го поддържат живо, отбелязва Ройтерс.

Лидерите на тези държави трябва да имат среща помежду им днес в Дананг. Вчера разговорите между техните министри на икономиката завършиха зле, след като японският представител заяви, че са се споразумели по принцип. Канадският му колега обаче контрира, че това не е вярно.

Тръмп от самото начало скъса с азиатската политика на Обама. И предизвика безпокойството на съюзниците на САЩ, че ще позволи на Китай да увеличи влиянието си.

Макар срещата да е на тихоокеански държави, американският президент на няколко пъти спомена за Индийско-тихоокеанския регион и изтъкна в речта си значението на Индия.

Интересното е, че Дананг, където се провежда срещата на АТИС, е на брега на Южнокитайско море - едно от най-напрегнатите места в региона, припомня Ройтерс. Китай претендира върху по-голямата част от водния път там, а съседните страни оспорват законността на действията на Пекин.

Дананг има специално място и в историята на американско-виетнамските отношения. Точно там дебаркират войските на САЩ през 1965 г. заради ескалацията на войната във Виетнам. Близо до Дананг се водят едни от най-тежките битки. Местната военновъздушна база е мястото, където много хора от поколението на Доналд Тръмп пристигат, за да участват в бойните действия.

Самият Тръмп обаче не е служил, тъй като е бил отлаган пет пъти - веднъж заради шипове в петата.

Президентът на САЩ е във Виетнам след Китай като част от дълга азиатска обиколка. Той вече бе в Южна Корея и Япония. Обиколката приключва на 13 ноември с посещение във Филипините.