Обвиненият за поискан рушвет от 20 евро свиленградски инспектор от РД "Автомобилна администрация" Петър Василев е оправдан от Хасковския окръжен съд, съобщава "Марица Хасково".

Според прокуратурата на 30 май по-миналата година Василев бил заснет от турски шофьор как иска и взима от кабината на камиона посочената сума. Ден по-късно водачът публикува заснетото под заглавието "Рушвет по пътя на завръщането" в интернет.

Случаят предизвика огромен обществен отзвук, освен с наглостта и с цветовите познания на Василев на турски. Той казваше на тираджията:

"Мави (синя) пара, мави знайш к’о е? Йок кармазъ (не червено).

Т.е. - не иска 10 евро, а 20-ица.

Водачът пък отговаряше: Мави? Мави имам но други пари, тюркиш, сто… Нямам други.  

По време на разследването бе изготвена експертиза, бяха разпитани на свидетели, имаше направени огледи на веществени доказателства и други. В хода на досъдебното производство и по време на процеса Петър Василев не се призна за виновен. В момента той е безработен.

Ден преди гръмването на скандала през 2015 Василев и още няколко негови колеги бил преместен от Хасково в Стара Загора. Свиленградчанинът бил назначен през октомври 2014-а без конкурс.

В становището на Темида е посочено, че има нарушения на службата от страна на инспектора, който не е отразил своевременно проверката в ежедневния си отчет.

"Тези нарушения на службата не съставляват престъпление", се отбелязва в оправдателната присъда.

Тя може да бъде протестирана от окръжната прокуратура в 15-дневен срок пред апелативните магистрати в Пловдив