Премиерът Бойко Борисов спази личната си традиция, макар и различаващата се от тази на предшествениците му на поста, да не представи собствената си номинация за нов министър - този път на здравеопазването. Предложението на Борисов Кирил Ананиев да наследи подалия оставка проф. Николай Петров бе прочетено от парламентарната трибуна от вицепремиера от ГЕРБ Томислав Дончев.

Кирил Ананиев

Отсъствието на министър-председателя се превърна в много по-централна тема от номинацията и избора на нов министър и състоянието на здравеопазването въобще. 

Липсата на Борисов бе отбелязана от опозицията отляво, която дори настоя да се прекъсне пленарното заседание, докато Борисов не се яви в залата, за да отговори и на въпроси кое наложи министерската рокада. Резултатът - председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви как Борисов в този момент е събрал Съвета по сигурност в Министерския съвет, който актуализирал Стратегията за национална сигурност. Потвърждение дойде и от пресцентъра на Министерския съвет.

Двама от тримата обединени патриоти - Волен Сидеров и Красимир Каракачанов.

"Според правилника на Съвета по сигурността негов член е и министърът на отбраната и вицепремиер по сигурността. Красимир Каракачанов обаче е тук, в парламента. Министърът на вътрешните работи също. С кого заседава Борисов?", попита на свой ред Филип Попов от БСП. Не получи отговор. 

Бойко Борисов води Съвет по сигурността без министрите си - членове на съвета, докато в парламента се дискутира предложеният от него нов министър на здравеопазването. Снимка МС

Разпространените снимки от Министерския съвет дадоха отговор на този въпрос - нито един от министрите и вицепремиерите, които са част от основния или оперативния състав на съвета - според правилника му, не са били на заседанието. На сбирката имаше зам.-министри и представители на спецслужбите. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова стигна по-далеч - обяви предложението, представено от Дончев - който също си тръгна, след като го прочете, за несъвместимо с конституцията, в която пише, че тази работа се върши от премиера. Юристът от ГЕРБ Данаил Кирилов й отговори, че не е права.

Нинова нарече Борисов "страхливец", защото се крие при всеки случай, когато трябва да се носи отворност, а е силен на "усмивките, прегръдките и пиара". И попита министър-председателя задочно защо изобщо е предложил проф. Николай Петров за министър, щом от март е знаел за проверките на Сметната палата във Военномедицинска академия и за обществените поръчки, печелени от близки до семейството му.

Цветан Цветанов нападна Нинова, че тя не можела да си дисциплинира депутатите, давайки пример с Иво Христов. Димитър Главчев в качеството си на председател на парламента пък я заплаши, че ще я накаже с отстраняване от залата от 1 до 3 заседания по силата на правилника, в който пише, че има това право, ако депутат "оскърбява представители на Министерския съвет". Това обаче щяло да стане, след като изгледа видеозаписа от заседанието.

"Бранете го Бойко Борисов, но не можете да отмените факта, че Бойко Борисов унижава институцията парламент, съсипва правовата държава и конституцията, не идвайки системно на парламентарен контрол, не представяйки кандидат-министрите си. Той унижава и вас", обяви Нинова в отговор.

По време на дебатите Нигяр Джафер от ДПС каза, че партията й няма да подкрепи рокадата, но причината не е в персоната на Кирил Ананиев, а в политиката на ГЕРБ в сферата.

От трибуната се припомни, че това е седмият министър на здравеопазването в общо три правителства на ГЕРБ. Социалистите пък казаха, че днес не се случва нещо изключително - смените на здравни министри са си рутинна процедура през няколко месеца, откакто ГЕРБ и Борисов са на власт.

От БСП също признаха качеството и биографията на Кирил Ананиев - но не и начина на управление на системата. Депутатът Жельо Бойчев дори се зачуди как така Ананиев се е съгласил да поеме поста на здравен министър.

"Много голяма е вероятността да се превърнете в поредното камикадзе в Министерството на здравеопазването", обърна се Бойчев към Ананиев.

По същество за здравеопазването говори Хасан Адемов от ДПС. По думите му профилът на Ананиев значи, че се търси затягане на финансовата дисциплина в сектора. Депутатът очаква да се затворят вратите за корпоративни интереси в системата. Повечето от които отворени в предишни управления на ГЕРБ.