Приемайки бюджет 2014 кабинетът се хвалеше, че за пръв път от много години насам бюджетът на Министерство на вътрешните работи (МВР) ще е под 1 милиард лева. 

Разбира се, тогава неофициално си имаше обяснение - изваждането на ГДБОП от МВР и прехвърлянето му към ДАНС, както и на звеното за подслушване СДАТО, което пък стана държавна агенция, следователно е зачислена към Министерския съвет.

Оказа се обаче, че на МВР парите все не му стигат и с различни свои решения, през цялата година Министерският съвет (МС) му отпуска допълнително средства. 

Последното решение е от днес. И е за скромната сума от... 57 милиона лева. Няма обаче разбивка за какво какви пари отиват. 

"Една част от средствата са необходими за разплащане на задължения към доставчици, в т. ч. за погасяване на задължения към фирмите изпълнители във връзка с придобиване на активи или ползване на услуги по сключени договори, свързани с издаването на българските лични документи", т.е. със "Сименс", посочват само от МС.

"Другата част ще бъде използвана за изплащане на дължими обезщетения по Закона за МВР и Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения вследствие на започналия през 2013 г. и продължаващ през 2014 г. процес на преструктуриране и оптимизиране на числения състав на министерството". Или става въпрос за обезщетения за съкратени и уволнени служители.

14 млн. лв. от отпуснатите средства се осигуряват от фонда, в който се събират средствата от таксите за издаване на документи за самоличност и шофьорските книжки и се изплащат на фирмата - изпълнител. По закон средствата от този фонд могат да бъдат използвани и за покриване на разходи на министерството. Останалите 43 млн. лв. ще дойдат от преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Тези 57 млн. лв. допълнителни разходи далеч не са единствената актуализация в бюджета на МВР от началото на годината. Така например през април правителството отпуска на ведомството 28 млн. лв. - отново за покриване на задължения

Ведомството често получава траншове и за справяне с бежанската криза. В края на февруари МС одобрява за целта 22,5 млн. лв. и ги разпределя по различни ведомства, които имат отношение към плана за справяне с миграцията, породена от войната в Сирия. От тях на МВР се падат 11 258 000 лв.

През април МВР получава още 105 000 лв. - за сметка на предвидените средства в централния бюджет. Средствата са за увеличаване на числеността на на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с 10 души.

На 20 май пък кабинетът одобри 35 млн. лв., пак по плана за справяне с очаквания миграционен поток. 34 675 000 лв. от тях бяха за МВР. 

За охрана на евровота пък план сметката предвиждаше силовото министерство да получи 3 млн. лв. 

Пак на 3 юли МС взима и решение за отпускане на общо 28 млн. лв. за справяне с щетите от бедствието в Североизточна България. МВР получава 135 818 лв. Пак тогава на ведомството бе поверено, с друго постановление, да изгради със 161 000 лв. фургонно селище за 450 души, както и палатков лагер за 800 души в центъра на ДАБ в Харманли. Сумата включва и разплащане с ВиК за вече извършени дейности по ремонт на водопроводната и канализационната системи.