"Аз ще работя с всички парламентарно представени групи, с гражданското общество, съсловните организации и с всички, които могат да допринесат за развитието на здравеопазването. Секторът здравеопазване няма цвят, той е кауза."

Това бяха първите думи на Кирил Ананиев, след като бе избран за министър на здравеопазването със 121 гласа "за", 85 "против" и нито един "въздържал се". 

Той благодари на всички участници в дебатите - подкрепящи го и неподкрепящи го, но съжали, че се е говорило повече политически, отколкото за политиките в сектора. Дебатите днес, по думите на Ананиев, по-скоро допринесли за напрежението в здравеопазването, което и без това е високо, а целта щяла да е успокояване и баланс.

Ананиев обяви, че има план за действие, който е съобразен със заявените от правителството приоритети в здравеопазването, които са доразвити от самия него. Министърът ще предложи създаване на консултативен съвет от експерти, ще се обърне към научната общност за помощ при изработването на политики. Една от идеите му е да покани и бившите министри на здравеопазването в общ формат за дискусия на нужните реформи и промени в сектора. 

Кирил Ананиев обяви, че премиерът Бойко Борисов е засвидетелствал уважението си към него и двамата били заедно преди заседанието на Народното събрание. Затова и отсъствието на Борисов при представянето и гласуването му не го е засегнало. 

По адрес на предшественика си проф. Николай Петров новият министър обяви, че винаги е работил чудесно с него през годините - и сега, и когато професорът бе във Военномедицинската академия. 

Сред приоритетите на новия здравен министър ще е въвеждането на електронно здравеопазване, преглед на лекарствената политика, баланс в бюджетирането на НЗОК, справянето с корупционни практики. 

До седмица министър Ананиев ще е готов с екипа си, който трябва да бъде одобрен от премиера Борисов. Имена не издаде. Сигурно е, че на поста си няма да остане зам.-министър Мирослав Ненков - той самият обяви, че ще подаде оставка от поста. Промени ще има и в Министерството на финансите, откъдето идва Ананиев.

Министърът обяви още, че няма нужда от дни на толеранс и започва работа веднага.