Традиционните декларации на парламентарните групи не подминаха датата 10 ноември, смятана за старт на демократичните промени у нас. И всяка партия "прочете" историята посвоему. 

Първи по темата 10 ноември от името на управляващите "Обединени патриоти" думата взе парламентарният им лидер Волен Сидеров. Той първо разказа "личните си спомени" от деня на свалянето на Тодор Живков и последвалото сваляне на комунистическата власт в края на 1989-а и началото на 1990 г., твърдейки, че процесът е бил координиран или манипулиран.

"Имаше и добри неща при социализма - здравна система, образование. Нямаше свобода на словото и плурализъм. Не можеше да се пътува. Но сега придобивките са свързани с финанси - хората не могат да се възползват от тях, защото нямат пари", обяви Сидеров. 

Той каза, че още чака реален анализ на 28-годишния преход. От думите му се разбра, че след 10 ноември 1989 г. държавата ни се е управлявала с натиск отвън. 

"Беше внушено, че трябва да се приватизира и държавата е лош стопанин. Сега ние правим така, че да покажем, че държавата е добър стопанин. Но за 6 месеца не можем да затрием прехода...

Една от първите грешки на прехода, която ще поправим – да не слушаме толкова много чужди посланици. Това ни е целта в това управление", декларира Сидеров.

И предупреди ДПС, които неотдавна поискаха "демонтаж" на националистите от властта, че и преди 28 години се е говорило за "демонтаж" на системата, но това се е случило по такъв начин, че да затрупа всичко.

Втори говори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. За разлика от Сидеров, а както ще се окаже след малко - за разлика от почти всички, той говори непримиримо за престъпленията на комунизма, останали безнаказани.

"Формалното осъждане на комунистическия режим, престъпленията на комунистическия режим, включително и възродителния процес, не е достатъчно", каза още Карадайъ.

Той припомни, че изселването на български турци е най-голямото в Европа след Втората световна война, при това извършено в мирно време. Припомни и ужаса на смяната на имената не само за всички живи български турци, но и за починалите. "Днес сме свидетели на лоши послания на управляващите и целите на този процес продължават с други методи", каза Карадайъ и настоя ГЕРБ да се поучат от историческите уроци. 

Голяма част от изказването на Карадайъ прозвуча и като отдаване на почит на делото на почетния им председател Ахмед Доган. Припомни се как той пратил декларация, писана в затвора, до конференция за човешките права в Париж, за да извести какво се случва с българските турци у нас. По думите на Карадайъ 10 ноември, макар и акт на комунистическата партия, е резултат от Майските събития, от справедливия и мирен протест на хората със сменени имена, окървавени от властта, вкопчена в оцеляването си, и т.н. 

Социалистите се доближиха в прочита на датата повече до Сидеров. Зам.-председателят на парламента от БСП Валери Жаблянов обяви, че обществото, но и червената партия през 1989 г. са проявили "необходимия разум, необходимия баланс, необходимата историческа отговорност" и са успели да избегнат "най-опасните, най-рискованите моменти, които тогавашната политическа обстановка предполага".

"Премина се към мирния преход към България. Това е основното постижение на политическите партии", посочи Жаблянов. И... нападна приватизацията, обвинявайки за нея Иван Костов и правителството му.

"През това време разцъфтя организираната престъпност, която трайно навлезе в българския политически живот", допълни той и също поиска ревизия. Тъй като прекали с приказките и остана на трибуната над 12 минути, без да довърши речта си, думата му бе отнена заради просрочване на времето.

След кратка пауза, докато течаха дебатите за нов здравен министър, и от ГЕРБ се включиха най-после в темата за 10 ноември.

Спас Гърневски обаче прочете нещо като "дежурна" декларация срещу комунизма и режима по принцип и връщането на комунистите и влиянието им по време на прехода. За да заключи и той - като Сидеров и Жаблянов накрая, че приватизацията трябва да се ревизира. Според ГЕРБ-ера обаче тогава заради участието си в нея комунистите щели да бъдат разобличени.