Българският евродепутат Георги Пирински е между 27 членове на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, които са подписали публикувано от "Политико" писмо до колегите си да не се присъединяват към декларация, с която идния петък ЕС ще обяви „Европейски стълб за социалните права“.

Авторите на писмото се мотивират, че правно необвързващия политически документ според тях не е достатъчно амбициозен. По думите им той повтаря вече съществуващи принципи в Договора от Лисабон и Хартата за основните права в ЕС и не създава нови права, гаранции за тях и инструменти и механизми за приложението им.

Те посочват, че „стълбът“ ще бъде прогласен от трима лидери от десницата - Европейската народна партия - председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Антонио Таяни и според писмото трябва да маскира липсата на видими действия на ЕС в социалната област.

"Европейският стълб на социалните права илюстрира политическия капан, от който трябва да излезем като социалдемократи, след края на голямата  коалиция (с ЕНП – б.р.). Година и половина преди европейските избори ние трябва да имаме наша собствена настъпателна, гласовита и ясна политическа стратегия, чрез която да въплътим прогресивната алтернатива на консерватизма", пишат несъгласните. "Безкритично да се присъединим към хора, доминиран от гласовете на ЕНП,  може да не бъде най-добрият начин да го постигнем.

„Политико“ отбелязва, че акцията на 27-те може да постави в неудобно положение левия шведски министър-председател Стефан Льофвен, чиято страна е домакин на европейска среща на върха по социалните въпроси на 17 ноември в Гьотеборг.

Говорителка на Комисията припомни по-късно днес, че ЕС вече е приключил процеса на вземане на решение по "стълба", защото и Европейският парламент, и правителствата са дали одобрението си за него, а в Гьотеборг предстои само тържественото му обявяване.