Достатъчен напредък в преговорите за излизане от Великобритания от ЕС, за да се премине към втората им фаза за бъдещите отношения, може да бъде постигнат до следващата среща на върха в Брюксел през декември. Това увери главният преговарящ Мишел Барние.

"Само след достигане на напредък по трите основни въпроса - правата на гражданите, отношенията с Ирландия и финансовото споразумение, ще може да бъде открита втората фаза", каза той след приключването на шестия кръг преговори в Брюксел.

Очакваше се втората фаза от преговорите да започне още през октомври, но неясноти около финансовата част на споразумението отложиха това до декември.

През следващите седмици екипите ще работят за точна интерпретация на обещанието за финансовото споразумение, дадено от британския премиер Тереза Мей в речта, която тя произнесе във Флоренция през септември, обеща Барние. Тогава тя увери, че Великобритания ще покрие задълженията, които е поела към европейския бюджет като страна членка в рамките на сегашния бюджетен период.

"Нито една от 27-те страни няма да плати повече или да получи по-малко след "Брекзит", повтори думите й днес британският министър по въпросите на "Брекзит" Дейвид Дейвис.

Тази седмица Великобитания направи предложения за административни процедури за кандидатстване за британско граджанство на граждани от ЕС. Те са базирани на прозрачни критерии, заяви Дейвис, но Барние поиска гаранции как ще работи такава система.

"Смятаме, че е редно само хората, които са квалифицирани или учат, да могат да градят свободно кариери във Великобритания", изтъкна обаче Дейвид Дейвис.

Дейвис увери също, че споразумението за правата на гражданите ще бъде вкарано в британското законодателство възможно най-бързо.

"Това ще гарантира, че гражданите на ЕС във Великобритания могат директно да защитават правата си в британските съдилища", заяви той.

Британският съд ще взема предвид решенията на Съда на Европейския съюз в Люксембург по отношение на правата на гражданите, но съдилищата на Острова ще останат суверенни, изтъкна Дейвис.