Русия ще си върне радиолокационния център в Куба - най-големия, който някогашният СССР имаше зад граница, пише в. "Комерсант".

За това се споразумели лидерите на двете страни Раул Кастро и Владимир Путин. Това станало миналата седмица, когато Путин бе на визита на острова.

Базата в град Лурдес се намира на 250 километра от Хавана. Русия я закри със скандал през 2001 г., пак след посещение на Владимир Путин в Куба. Тогава решението беше обяснено с икономически съображения. В действтелност обаче това бе сред условията на тогавашния американски президент Джордж Буш-младши за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва.

Според "Комерсант" преговорите за възобновяване на експлоатацията на радиолокационния център започнали още преди няколко години. Точката обаче била поставена едва сега след като Москва опрости 90 на сто от дълга на Куба в размер на 32 милиарда долара.

Центърът в Лурдес  работеше от 1964 г. Чрез него СССР покриваше цялото източно крайбрежие на САЩ, като по този начин получаваше до 70 на сто от разузнавателната информация. Обектът обаче се оказа много скъп, особено след разпадането на СССР през 1991 г.

„Русия плащаше на Куба огромни пари за използването на радиолокационния пункт в Лурдес – около 200 милиона долара годишно. Космодрумът в Байконур ни струва около 180 милиона долара годишно, заедно с всички такси, арендата и обслужването. Именно затова, когато стана президент, Владимир Путин нареди станцията в Лурдес да бъде закрита. Тогава решиха, че за това няма пари“, припомня пред "Комерсант" военният експерт Павел Фелгенгауер.

През юни в Държавната Дума беше внесен проектозакон за ратифициране на споразумение за сътрудничество между Русия и Куба в космическата сфера , който предвижда разполагане на наземни станции за коригиране на сигнала на руската комуникационна система ГЛОНАСС на кубинска територия. Още тогава експертите заговориха, че Москва се връща в Карибския регион не само с огласените космически, но и с незаявени военни цели.