Владимир Путин и Доналд Тръмп се срещнаха, но съвсем закратко във Виетнам, предаде ТАСС.

Те само се здрависали, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Това бил и единственият им контакт в първия ден на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в град Дананг.

 

 

Двамата лидери се видяха по време на официалната снимка на участниците.

Часове по-рано от Белия дом съобщиха, че дори Тръмп и Путин да се видят, срещата им няма да бъде официална. Такава не била възможна поради различния график на двамата президенти.

Путин и Тръмп се срещнаха, докато лидерите пристигаха един след друг за снимки във виетнамски национални костюми и носии. Руският президент застана на подиума малко по-рано от американския си колега. Двамата си стиснаха ръцете, след което Тръмп дружески потупа Путин по рамото в продължение на 4 секунди. Те застанаха един до друг и размениха няколко фрази.

След снимките лидерите на АТИС се отправиха към съседната зала за тържествена вечеря, дадена от домакина - виетнамския президент Чан Дай Куанг. Там местата на Путин и Тръмп не се оказаха едно до друго и те бяха принудени да прекратят общуването си.

Тръмп напусна вечерята по-рано от другите, без да разговаря повече с Путин. Руският президент остана до края ѝ.

В Дананг Тръмп за пореден път се закани на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. В речта си той наблегна на търговията са Азия и на отрицателното салдо на САЩ с редица страни от региона начело с Китай. Същевременно президентът на САЩ на няколко пъти похвали Индия, която не е член на АТИС, и говори за Индо-тихоокеанския регион.

От Кремъл до последно се надяваха да има среща между Путин и Тръмп. Оттам дори съобщиха вчера, че двамата ще се видят. От Държавния департамент така и не потвърдиха информацията.

Когато излиташе за обиколката си в Азия, Тръмп заяви на борда на "Еър форс-1":

"Мисля, че се очаква да се срещнем с Путин, да."

Такава среща би била следена много внимателно поради поредното покачване на напрежението между Москва и Вашингтон. То е заради редица спорове, сред които продължаващият конфликт в Сирия, ядреното противостоене срещу Северна Корея, новите американски санкции срещу Русия и продължаващото разследване за евентуална намеса на Кремъл в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Тръмп даде сигнал, че Северна Корея ще бъде най-важната тема на евентуална среща с Путин. И заяви, че САЩ искат руският президент да им помогне срещу КНДР.

Всуе...

Първата среща между двамата държавни глави бе на 7 юли в Хамбург, Германия. Тогава там се състоя форумът на Г-20. Тръмп и Путин разговаряха помежду си в продължение на 2 часа и 15 минути. След официалната вечеря те имаха втора среща, която трая час.

Преди да се видят на живо, Тръмп и Путин на няколко пъти проведоха телефонни разговори.