Български лекари, пристигнали в Босилеград с хуманитарна мисия, са били задържани днес в Западните покрайнини, съобщи професор Лозан Митев, председател на Гражданския комитет "Западни покрайнини", цитиран от бТВ.

Трима лекари от Първа градска болница в София организирали с писменото съгласие на Здравния дом в Босилеград, в Западните покрайнини, на територията на Република Сърбия, хуманитарна акция за оказване на медицинска помощ за местното българско население.

С пристигането на лекарите в Българския културно-информационен център в Босилеград се явява медицински инспектор от Ниш, придружаван от около 20 полицаи, които задържат българските лекари и ги отвеждат в местното полицейско управление, пише в съобщението на проф. Митев.

Той уточнява, че в местната полиция лекарите са задържани без да бъдат разпитвани или да се изисква каквото и да било попълване на документи, с което всъщност не се дава възможност да се разбере за какво са задържани. Лекарите са освободени около 17 ч. българско време.

За случая е информиран генералният консул на Република България в град Ниш Едвин Сугарев, който е взел всички надлежни мерки за изясняване на събитията.

МВнР засега не е съобщило повече информация по случая. Обичайно "първоначалният" полицейски арест в Сърбия - без никакви обяснения, може да бъде до 30 дни.