Рупърт Мърдок е звънял два пъти по телефона на изпълнителния директор на AT&T Inc Рандал Стивънсън, за да го пити дали продава телевизионната мрежа CNN. Разговорите са проведени в последните шест месеца, твърди Ройтерс.

Според един от източниците, 86-годишният президент на Twenty-First Century Fox и в двата разговора е предложил да купи телевизията. Според друг източник обаче Мърдок имал „нулев интерес“ към CNN.

Телевизията е собственост на Time Warner, която бе закупена от комуникационния гигант AT&T. Представители и на двете компании са отказали коментар по новината. Коментар няма и от Twenty-First Century Fox.

Телевизия CNN се превърна в централна тема за антимонополните власти в САЩ, които разрешиха придобиването на Time Warner от AT&T миналата година – сделката бе за 85,4 милиарда долара.

Министерството на правосъдието обаче препоръча на комуникационния гигант или да продаде своето медийно поделение DirecTV, или медийния бизнес на Time Warner – това е корпорацията Turner Broadcasting, която притежава и световния новинарски лидер.

Тази седмица Стивънсън обяви, че няма интерес да продава CNN и че е готов да защити сделката в съда, ако се наложи.

Според Ройтерс Мърдок е звънял на Стивънсън на 16 май и на 8 август. И двата пъти питал дали се продава телевизията. И двата пъти чул един и същи отговор: не.

Ройтерс припомня, че съдбата на CNN има и политическо значение. Президентът Доналд Тръмп редовно атакува телевизията, нарече я дори „фалшиви новини“. В същото време Тръмп открито изразява предпочитанията си към телевизията на Мърдок Fox News.

Интересна връзка има и с България - бТВ първоначално бе собственост на Fox, а в момента - на Time Warner.