Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев заяви в предаването "Хайд парк" по Би Ай Телевизия, че се отнася сериозно към предложението на бившите си партньори от Движение България на гражданите (ДБГ) за създаване на ново дясно обединение Реформаторски общности за демокрация (РОД). Предложението е обединението да дойде отдолу нагоре и да не бъде дирижирано от лидерите.

Но начинът, по който е представена идеята, малко я застрашава“.

Радан Кънев припомни наслоеното недоверие сред лидерите на десните партии, които останаха извън Народното събрание.

Когато нещо е предложено като нейна (на една от партиите – б.р.) инициатива, твърде много хора биха харесали тази идея, но не биха се включили в „новия проект на ДБГ“. И от нас да дойде, пак така ще стане. По-дискретно трябва да се случва. Не пред медиите, не с взаимни условия“.

На въпроса има ли място ДСБ в РОД Кънев отговори:

Ако следваме логиката на предложението, може би в Панагюрище ще има, а в Стрелча – до Панагюрище, няма да има“.

Два-три политически проекта в дясно със сигурност ще доведат до лоши резултати, коментира още бившият лидер на ДСБ.

„Да, България“ и ДСБ вече обявиха, че създават ядрото на бъдещо демократично обединение, което да предложи алтернатива на модела „Борисов“. Дали СДС ще участва в такова обединение? Кънев отговори, че решението е на лидерите на двете партии – Христо Иванов и Атанас Атанасов. Но иначе поведението на СДС било въпрос на еволюция.

Дясното може да се обедини и да е силно единствено ако се разграничи от един тодорживковски модел като на Бойко Борисов. Те (СДС – б.р.) не са извървели този път. Виж, ДБГ са го извървели“.

Радан Кънев посочи целта - единно център-дясно пространство, което да е алтернатива на сегашния модел, а не негова прислуга.

Зам.-председателят на ДСБ обясни защо управлението в момента е „криптоляво“ - защото няма правосъдие и законност, т.е. няма частна собственост, няма реална стопанска инициатива, няма децентрализация.

„Значи управлението е криптоляво, а опозицията е срещу него е дясна“.

Това е първата идеологическа линия. Втората била „Бай Ганю става консерватор“.

Тази идеология се проектира в думите на Борисов „Станах десен, щото в десно беше свободно. Ако в ляво беше свободно, щех да стана лев“.

Радан Кънев каза, че правомощията на местното самоуправление в България са най-ниските в ЕС, те са „на казахстанско ниво“. Затова общините „просят от центъра“. Той призова децентрализацията първо да стане в главите - „не можем да очакваме централата на една политическа сила да подава директиви към местните организации“.

„Или разсъждаваш като Бойко Борисов, който може да каже на кметовете си в колко часа да стават и в колко часа да си лягат. Макар че някои не го слушат за лягането и си лягат по-късно“.