Юношеският национален отбор по футбол до 19 години (България U19) излиза за победа срещу Германия на европейското в Унгария (19-31 юли), обявиха днес селекционерът Александър Димитров и двама от основните футболисти - Александър Любенов (капитан и вратар) и Никола Колев (халф).

Мачът е в събота, 19-и, в град Дьор, и е първи от предварителната група, в която са още Украйна и Сърбия, тимът на която е актуален първенец на Стария континент в тази възраст. А самото класиране на европейско е огромен успех за родния футбол, тъй като форматът на тези шампионати все още включва едва 8 отбора. В другия квартет са домакините, Португалия, Австрия и Израел. 

Извън Евро 2014 останаха юношите на велики сили като Испания, Холандия, Франция, Италия, Англия, Русия, а също така Белгия, Хърватия, Чехия... В групите отборите играят всеки срещу всеки, а напред продължават първите два. В плейофите се играят само полуфинали и финал.

След Германия, отборът на която е фаворит №1 за титлата, на 22 юли "лъвчетата" излизат срещу Украйна, а на 25-и се противопоставят на Сърбия. Двете трети места в групите никак не са без значение, защото първите шест на европейското (полуфиналистите и 3-тите) се класират директно за световното за младежи до 20 г. в Нова Зеландия идната година.

На такова първенство България не е участвала от близо 30 години - за последно това стана през 1985-а в Русия, когато в основата на селекцията ни бяха таланти от бъдещото златно поколение, начело с Емил Костадинов, Любослав Пенев, Красимир Балъков...

На пресконференция в Правец днес Александър Димитров елегантно отклони въпросите за мечти, купи, класирания и т.н. 

"От първия ден на лагера казах на момчетата да спрат да мечтаят за титли и световно, а да стоят здраво на земята, рече младият специалист, който тренира тази формация от самото начало. - Нека бъдем концентрирани и да работим, пък нещата да си дойдат по нормалния ред. Важни са не мечтите, а ежедневната работа. А ние работим, и то здраво."

В същото време той и футболистите му държаха да подчертаят, че България U19 не отива на европейското в Унгария като обречен отбор или аутсайдер, във всеки мач ще се играе за победа, съставът няма да изневери на стила си, ще се надиграва с противниците...

"Честитя световната титла на германците, този успех допълнително ще мотивира и юношеския състав. Но ако си помислят, че просто ще излязат и ще спечелят срещу нас, жестоко се лъжат, добави Димитров. - Трябва да ни победят. Не сме обречени, никога не сме били. Така е още от първия ден с този отбор. Изиграли сме общо 12 мача в евроквалафикации до 17 и 19 години и имаме само две загуби - от Германия с 1:2 и Грузия с 2:3. После тези два отбора станаха съответно еврошампион и полуфиналист."

"А години наред български отбори не се бяха класирали дори за Елитен кръг. Никога обаче не сме се чувствали аутсайдери. Не вярвам и да ни подценят, защото Германия и Украйна ни познават добре, а Сърбия не толкова. Винаги играем за победа, във всеки мач. Не виждам причина да изневеряваме на стила си. Ще се надиграваме с противниците така, както винаги е било досега", обясни той.

Колев и Любенов разкриха, че обстановката в отбора е отлична, играчите се чувстват спокойни и уверени. Те сами си поставят цел класиране за следващата фаза, съответно и за световното в Нова Зеландия.

"Наясно сме, че ни се открива голям шанс да се реализираме, това става именно на такива първенства, обяви халфът на Литекс. - Играли сме срещу тези отбори знаем силните и слабите им страни. Отиваме да представим България добре, а не просто да участваме. Излизаме за победа, независимо кой е противникът."

Димитров призна, че има колебания за 1-2 имена за 18-те, които ще станат ясни утре преди обед. А също така още не е избистрил напълно избраниците сиза първия мач с Германия на 19-и от 21:15 часа в Дьор, към който в момента е концентрирано вниманието на всички в отбора.

За последен път България имаше отбор на европейско до 19 години през 2008 г. в Прага, когато воденият от Михаил Мадански състав записа три загуби в групата и отпадна.