Ако си мислите, че говорителката на руското външно министерство Мария Захарова си позволява странни коментари предимно за изопачаване на българската история в последните дни - бъркате. Седмичният дайджест за прокремълска дезинформация Euvsdisinfo.eu засече изявление на говорителката отпреди няколко дни, в което тя откровено се позовава на разобличавана десетки пъти като фалшификат снимка, показваща бившия държавен секретар и кандидат-президент на САЩ Хилъри Клинтън до лидера на Ал-Кайда Осама Бин Ладен в Белия дом.

Колаж Euvsdisinfo.eu

"Снимката" се появи за първи път в далечната 2007 г., но в последната година се завъртя отново в центрофугата на социалните мрежи през руски профили. Оригиналният кадър е от 2004 г., наистина е от Белия дом, на него наистина е Клинтън, но не до Бин Ладен, а до популярен азиатски музикант (Shubhashish Mukherjee). Захарова, в интервю за Руската държавна телевизия, говорейки за управлението в САЩ и негови "лобистки" практики, заявява:

"Спомнете си онези фантастични, изумителни снимки как Би Ладен беше посрещнат в Белия дом".

Един от най-често използваните и доста ефективни инструменти на пропагандата е именно създаването на фалшиви доказателства за внушение на определени тези. Не бива да се подценява и фактът, че веднъж завъртели се в медии и в социални мрежи - фалшивите новини и образи стават практически неконтролиуеми и продължават да се разпространяват практически безкрайно. 

През седмицата прокремълската пропаганда има и други попадения, в които се използват фалшиви "физически" доказателства за прокарване на неистини. В руските медии през седмицата гръмна новина как чешки депутат е заявил, че "би предпочел 5 милиона имигранти-мюсюлмани в Чехия, отколкото 5 милиона избиратели на чешкия президент". Е, оказа се, разбира се, че твърдението е от специално създаден за целта фалшив профил във фейсбук. Но въпросният профил е нужното изфабрикувано доказателство, на което да се позоват разпространителите на фалшиви новини. 

Друг инструмент на пропагандата, по-предизвикателен за реализация, е писането на фалшиви писма и разпространението им. Такова фалшиво писмо се завъртя в последните дни на октомври. За него се твърдеше, че е написано от Върховния представител на ЕС във външната политика Федерика Могерини и е адресирано до министъра на външните работи и европейските въпроси на Полша. "Документът" се разпространи светкавично чрез англоезичния сайт Reddit към руски медии, в които се появиха заглавия като "Могерини позволява погазване на човешките права в Украйна", а социалните мрежи тръбяха "Могерини открито подкрепя нацисти".  Този опит за дезинформация обаче не "проби" в традиционни медии, а и бързо се разкри, че писмото е фалшиво. 

Чрез фалшиви профили в социалните мрежи се разпространи тази седмица и "новината", че Финландия настоява Русия да се присъедини към Европейския център за противодействие на хибридните заплахи. Меморандумът за създаването му бе подписан през април. 

Подобна покана към Русия обаче никога не е отправяна - нито от финдландски официални лица, нито от когото и да е. Първо, защото Центърът е отворен само за страни от ЕС и НАТО и второ - защото той е създаден, за да противостои предимно на хибридните заплахи, идващи точно от Русия.