Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова президента и опозицията да подкрепят „централния нападател Бойко Борисов".

Защото видяхме, че той може и знае как да постига съответните резултати в интерес на държавата", каза Цветанов пред журналисти в Ловеч, предаде „Фокус“.

Вторият в ГЕРБ коментира, че вчерашното интервю на президента Румен Радев за БНТ „нямаше абсолютно нищо, което да показва основното за президентската институция – обединение на нацията и човек, който да олицетворява нацията като обединител".

"Това, което ми направи впечатление в това интервю е, че първо въобще не се говореше за европредседателството, за приоритетите, за Западните Балкани, за успехите, които се постигнат днес от страната ни във връзка с европейсктие фондове, които продължават да решават много от важните, наболели проблеми на българското общество".

Цветанов посочи като пример решението на Европейската комисия от тази седмица да одобри 739 млн. лв. за автомагистрала „Струма“.

"Правим всичко възможно да бъдем лидери в Балканския регион и това нещо не го видях да бъде отчетено от президента като най-високата представителна функция в държавата“.

Цветан Цветанов си обясни тези пропуски със:

Завист от това, което прави Борисов и това, че всъщност президентът не се чувства комфортно и търси умишлен сблъсък за всичко, което е говорил вчера в интервюто си. Наблюдавайте внимателно интервюто и ще видите, че няма изречение, в което да не търси институционален сблъсък с парламента. Това е недопустимо".

Цветанов продължи с критиките си срещу президента Радев:

Когато казва, че ще се бори за истината, анкетната комисия, която беше за самолетите, беше точно, за да излезе истината. Явно истината го заболя много, защото лобистките интереси излязоха на преден план. Не бих обвинявал никой, но бяхме длъжни като народни представители да направим анкетна комисия, която да покаже истината и несъстоятелната теза за това да отстраниш един от участниците".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ изрази възмущението си, че президентът не говори за европредседателството, а трябвало да бъде съпричастен.

„И всички ние, политиците да подкрепяме централния нападател в момента – Бойко Борисов. Защото виждаме какво е признанието към премиера Борисов, неговата активна роля в международен план, което определено легитимира много по-добре страната ни в ЕС и извън него“.