Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки ще внесе в понеделник сигнали до Европарламента и Европейската комисия по случай задържаните български лекари в Босилеград в Западните покрайнини в Сърбия. Пресцентърът на ВМРО уточнява, че Джамбазки ще сезира за случая комисаря по разширяването и комисаря по външните работи.

В Босилеград сръбската власт арестува лекари и застрашава здравето и живота на българското население. Това е поредна скандална антибългарска акция на местните и централните сръбски власти в една от българските общини в Западните покрайнини", се казва в разпространена позиция на партията.

Българската държава трябва да настоява за отговор кой е разпоредил акцията срещу докторите, дошли от България. Заради задържането им над 50 души – представители на българското малцинство в Сърбия, сред които и деца, са чакали цял ден и не са могли да се възползва от обявените безплатни прегледи, информира още ВМРО.

"Ако Сърбия е държава, която иска да следва европейските ценности и желае да бъде част от Европейския съюз, не би допуснала потъпкване на правата на българското малцинство. Поредният случай обаче показва, че явно западната ни съседна държава не само не зачита правата на сънародниците ни, но впряга и силовия си държавен апарат да действа срещу интересите на българите", продължава позицията.

ВМРО разпространява и разказа на председателя на Културно-информационния център „Босилеград” Иван Николов – предлагаме ви го без съкращения:

 

"По покана на Културно-информационния център на българите „Босилеград“ (КИЦ) трима лекари - специалисти от Първа МБАЛ – София, на 10.11.2017 г. в предобедните часове пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които имаше и деца.

Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помешенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.

Следва двучасов разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“. На служителите беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.

След проведения разпит в КИЦ-а тримата лекари от София бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа без да ги разпитват  и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха, с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.

Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция.

КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава, с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София, а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори.

В момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш.

КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и протест от нечовешката постъпка на сръбските власти, с която те лишиха десетки босилеградски граждани да се възползват от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари които от чисти хуманитарни подбуди на собствени разноски дойдоха от София в Босилеград, за да помогнат на хората, които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.

Същевременно ние смятаме че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини.

Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена след като председателят на Народното събрание на Р България г-н Димитър Главчев при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси, касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия."