Мащабният пробив в сигурността на „Екуифакс” (Equifax) от септември е струвал само досега на американското кредитно бюро близо 90 млн. долара, съобщи днес финансовият му директор Джон Гембъл в разговор относно състоянието на компанията за третото тримесечие. О

свен тази сума „Екуификс” прогнозира, че ще трябва да се отделят още 60-75 млн. долара разходи, които да бъдат тепърва инвестирани във включването на допълнителни информационни технологии за сигурност. От писмото, изпратено до Комисията за ценни книжа и борси в САЩ става още ясно, че срещу компанията са заведени повече от 240 съдебни дела в САЩ и Канада, а освен тях в момента се провеждат и близо 50 разследвания на дейността й.

За момента обаче от кредитното бюро не могат да определят какви ще са финансовите щети от тях. В резултат на виртуалната кражба, печалбите на „Екуифакс” отчетоха междувременно и спад в приходите заради породилото се недоволството и липса на доверие от страна на клиентите им.

БГНЕС припомня, че компанията разкри през септември, че хакери да компрометирали данните на близо 146 млн души, като в тях влизат имената им, рождените дати и номерата на социалните им осигуровки. Ироничното в случая е, че кредитната компания специализира именно в защитата и анализа на лични и финансови данни на клиенти, които искат кредит от банка или кредитни организации в цял свят. Заради провала още през септември главният изпълнителен директор на компанията Ричард Смит си подаде оставката, заедно с други двама ръководители на Equifax, шефа по информационните въпроси и началника по сигурността.