Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е засегнат, защото севернокорейският диктатор Ким Чен Ун го нарекъл "стар", а той никога не би казал на Ким, че е "нисък и дебел", съобщава Ройтерс. Мнението си Тръмп по традиция сподели в туитър. Това стана след като той беше на срещата на Тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам.

В серия от туитове той обяви, че китайският президент Си Цзинпин "увеличава санкциите" срещу Северна Корея в отговор на нейната ядрена и ракетна програма и че Си иска Пхенян "да се деядренизира". 

При посещението на Тръмп в Пекин Си потвърди, че Китай ще се бори, за освобобождаването от ядрени оръжия на Корейския полуостров, но нямаше никакви загатвания, че ще промени тактиката си спрямо Северна Корея.

Един от туитовете на Тръмп гласи:

"Защо Ким Чен Ун ме обижда като ме нарича "стар", когато аз НИКОГА не съм го наричал "нисък и дебел"? Добре, аз толкова се постарах да съм му приятел и може би някога това ще стане."

Във виетнамската столица Ханой Тръмп каза, че "ще бъде много, много хубаво", ако той и Ким станат приятели.

"Може би е нещо странно, но е възможно", добави той.

Американският президент е разменял доста обиди със севернокорейския вожд при ескалацията на напрежението около ядрената програма на Пхенян и изстрелването на ракети. Северна Корея проведе своя шести и най-мощен тест на ядрена бомба на 3 септември, което ѝ въвлече нови санкции от ООН.

През септември Ким описа Тръмп като "умствено нестабилен, сенилен старец, мошеник и гангстер". Неговите обиди бяха в отговор на речта на американския президент пред Общото събрание на ООН, в която той се зарече "напълно да унищожи" страната с 26-милионно население, ако САЩ са застрашени.

Тръмп нарича Ким и Rocketman.