ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ - Министър-председателят Пламен Орешарски днес изостави мандатоносителя си Сергей Станишев и отиде да се съветва за номинацията на бъдещия български еврокомисар с политическото семейство на опозицията.

Всички очакваха Орешарски на срещата на левите национални лидери преди днешната среща на върха, която ще обсъжда кандидатури за висши постове в ЕС. Той обаче отиде на срещата на Европейската народна партия и се видя там с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Орешарски се срещна и с утвърдения вчера председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Подробности за разговора не станаха веднага известни, от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха само, че премиерът е поздравил Юнкер за "избирането му на високоотговорната позиция". Очакваше се Орешарски да говори пред журналисти по-късно.

Очевидната тема на дискретната среща обаче беше, кого България ще изпрати като свой кандидат за комисар в екипа на Юнкер. Името на сегашната българска комисарка Кристалина Георгиева от седмици е в обръщение сред евентуалните кандидати за нов "външен министър" на Европа. Не е ясно обаче, дали правителството в София ще я номинира.

Ако това не стане тази вечер, страната ни най-вероятно отпада от състезанието, където конкуренцията е силна - външните министри на Италия и Полша Федерика Могерини и Радослав Сикорски. Споменава се и шведският външен министър Карл Билдт, ветеран на световната дипломация.

Докато Орешарски си шепнеше с Юнкер, Станишев самотен домакинстваше на срещата на левоцентристките държавни и правителствени ръководители. Не са знаеше дали Орешарски го е питал кого да номинира. Станишев обаче каза, че му е писал, ако може да е социалист.

През това време лидерът на ГЕРБ застана пред камерите и заяви, че България трябва да номинира пак Георгиева и да се бори за длъжността на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Сега я заема лявата Катрин Ащън, британска лейбъристка.

"Ясно е, че кандидатурата трябва да е на Кристалина Георгиева, тъй като ГЕРБ победи категорично на парламентарните избори, победи и на евроизборите," каза Борисов.

По думите му Орешарски "няма моралното право" да отказва да номинира Георгиева. Запитан какво ще направи, ако все пак Орешарски представи кандидат различен от Георгиева, Борисов отговори: "Ще видим".

Очаквайте подробности.