Премиерът Бойко Борисов днес се възмути на журналистически въпрос, който го цитира неточно, след откриването на основно реконструираната и обновена зала "Асикс Арена", бивша "Фестивална", съобщава "Фокус".

Журналистът Стоян Тричков от Би Ай Ти първо припомни на премиера думите му "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме". Борисов уточни, че тя е извадена от контекст.

"Това е една лъжлива новина. Точно в едно подобно мероприятие, когато хората, които се бяха събрали, ми казваха защо, когато им говоря, всичко разбират и виждат, а другите не ги разбират. Аз тогава им виках: „Понеже всички сме прости, само те са умни“, има голяма разлика в това. И всички се смеехме и се радвахме на това, което там откриват", заяви той.

Същият журналист го попита какво ще каже за коментара си за "лош човешки материал". Тук премиерът отговори, че ще го съди.

"Ако ти ми дадеш, че съм казал думата „лош“, ако не, ще те осъдя. Ти задаваш въпроса за лошия човешки материал, което е лъжлива новина. От коя медия си? Вашата медия създава лъжлива новина с твоя въпрос. Как ми задаваш въпрос? Ами не е вярно, има звуков материал, който сме ви го предоставили. Защо лъжете? Къде думата "лош" аз съм използвал. Казал съм, че не е вярно, пуснали сме звуков файл и в същото време вие продължавате да го говорите. Аз обяснявах съвсем друго тогава. Но разбирам поръчката. Ето това са политически поръчки. Защо ми слагате думи, които не съм казал?"

Точните думи на Борисов - отпреди 8 години, когато още беше кмет на София - бяха: "Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям."

По-нататък в същото изказване обаче лидерът на ГЕРБ даде пример с българите в Украйна като "качествен материал".

Борисов повтори за пореден път, че е приел оставката на здравния министър Николай Петров като "морален жест", а на критиките на БСП отговори така:

"В същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик. Хора, които са купували гласове и то от затворници, хора, които наричат българите дебили."

"Не ги гледам и не ги слушам", каза Борисов по повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го нарече страхливец. Запитан дали ще отговори на въпроса, поставен от Нинова относно това дали е знаел за обществените поръчки във ВМА, Борисов посочи, че има органи, които се занимават с това.

"Тя (Нинова) може да излезе и да каже едно нещо, което е направила по време на нейно ръководство някога. Нашата работа е да градим и го правим всеки ден. Останалите ги бъркат с рошави мъже (очевидно, имайки предвид снимка от началото на 90-те години, на която се твърдеше, че е Корнелия Нинова като член на СДС. А тя отговори, че е това е къдрав мъж -б.р.). Аз епитети не употребявам", обяви още Борисов.

Борисов и спортният министър Красен Кралев заедно откриха обновената зала "Фестивална".